Jeremy Hunt je novi britanski ministar vanjskih poslova

Britanska premijerka Theresa May imenovala je u ponedjeljak navečer Jeremyja Hunta za novog ministra vanjskih poslova nakon iznenadne ostavke Borisa Johnsona na tu dužnost, objavio je Downing Street.

“Kraljica je sretna što može potvrditi imenovanje Jeremyja Hunta za ministra vanjskih poslova i Commonwealtha”, objavile su službe Therese May u priopćenju.

Jeremy Hunt, dosadašnji ministar zdravstva, podupirao je ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u.

Premijerka je prije toga održala sastanak sa zastupnicima svoje Konzervativne stranke u pokušaju da dobije njihovu potporu za svoj plan za Brexit, za koji je jedan od sudionika rekao da je prošao “vrlo dobro”.

Reuters piše da su May članovi njezine stranke i dočekali i ispratili pljeskom.

Više zastupnika njezine stranke također je reklo kako ne očekuju da će doći do glasovanja o povjerenju premijerki, bez obzira što je u ponedjeljak ostala bez dva važna ministra.

Johnson: Britanija će završiti kao kolonija EU-a

Sada već bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, koji je u ponedjeljak podnio ostavku na tu dužnost, kaže da će “Britanija završiti kao kolonija Evropske unije” te poručio da “san o Brexitu umire”, nakon što je Vlada objavila planove o bliskim trgovinskim odnosima s EU-om i nakon što istupi iz nje iduće godine.

“Zaista srljamo prema statusu kolonije – i mnogi će se boriti za ekonomsku ili političku korist tog posebnog aranžmana”, naveo je Johnson u svom saopćenju o ostavci, u koji je imala uvid politička internetska Guido Fawkes, prenosi Tanjug.

Britanska premijerka Theresa May odala je u ponedjeljak priznanje dvojici svojih ključnih ministara koji su podnijeli ostavke i rekla da se nisu slagali u vezi najboljeg načina da se do kraja sprovede Brexit.

Ministri za Brexit i vanjske poslove, David Davies i Boris Johnson, podnijeli su u ponedjeljak ostavke nezadovoljni planom premijerke o budućim odnosima Brisela i Londona, o čemu je u petak navodno postignuta saglasnost na maratonskom sastanku kabineta.

“Ne slažemo se oko najbojeg načina da sprovedemo našu zajednišku obavezu da poštujemo rezultate referenduma” iz juna 2016. godine, rekla je premijerka u obraćanju britanskim poslanicima, prenosi Beta.

May kaže da stoji uz svoj plan za Brexit, rekavši da je to jedini način da se izbjegne uspostavljanje “čvrste” granice sa Irskom po britanskom napuštanju Evropske unije.

May: To je ‘pravi Brexit’

May je rekla da je njen plan, kojim se dozvoljava slobodno kretanje robe, ali ne i usluga, predstavlja “pravi Brexit” jer će omogućiti da se između Republike Irske i Sjeverne Irske ne podižu granične kontrole, prenosi Tanjug agenciju AP.

Glasnogovornik Therese May demantovao je da je britanska Vlada u raspadu i rekao je da će se ona boriti protiv evenutalnih pokušaja svrgnjavanja, prenosi Reuters.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson podnio je u ponedjeljak ostavku zbog neslaganja u Vladi u vezi Brexita.

Johnson je treći ministar koji je u posljednja 24 sata podnio ostavku i odlučio napustiti Vladu, a ne da podrži plan premijerke Therese May o Brexitu, prenosi Tanjug britanski The Guardian.

“Ovog poslijepodneva, premijerka je prihvatila ostavku Borisa Johnsona kao ministra vanjskih poslova. Uskoro će se znati ko će ga zamijeniti. Premijerka se zahvaljuje Borisu na njegovom radu”, priopćio je glasnogovornik Downing Streeta.

Ranije u ponedjeljak britanski ministar za Brexit David Davis podnio je ostavku jer, kako je naveo, ne želi biti “nevoljki sudionik” u planovima premijerke Therese May za napuštanje Evropske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki, koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Dominic Raab novi ministar za Brexit

Britanska premijerka imenovala je u ponedjeljak Dominica Raaba za novog ministra za Brexit.

U saopćenju iz ureda Therese May navodi se da je kraljica odobrila imenovanje Raaba, koji je ranije obavljao dužnost ministra za stanovanje, zajednice i lokalne vlasti.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne partije, koji smatraju da planovi May da zadrži što bliže trgovinske veze s EU-om izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s Unijom.

Osim toga, Davisova ostavka nameće pitanje može li May dobiti podršku Parlamenta za svoj plan izlaska iz EU-a i postoji li mogućnost njenog opoziva.

‘Loš pregovarački položaj’

Ostavka je, kako se čini, potakla i druge da krenu Davisovim putem, samo dva dana nakon sastanka održanog u premijerkinoj rezidenciji Chequers, na kojem su trebale biti nadvladane duboke podjele zbog Brexita.

Devet mjeseci prije nego što bi Velika Britanija trebala napustiti Uniju i samo tri mjeseca prije roka za postizanje sporazuma s EU-om, May se našla pod snažnim pritiskom EU-a i brojnih kompanija, koji od nje traže da pokaže svoj pregovarački stav.

Davis, euroskeptik koji je prije dvije godine imenovan na čelo ministarstva osnovanog nakon glasanja Britanaca o napuštanju EU-a, posljednjih je mjeseci nekoliko puta prijetio da će podnijeti ostavku zbog neslaganja s premijerkom May.

“Opći smjer politike u najboljem će nam slučaju donijeti loš pregovarački položaj, koji će možda čak biti i neizbježan”, napisao je Davis u ostavci.

Kritizirao je premijerkinu odluku da zadrži “opća pravila” s EU-om, koja održavaju pravila i propise unutar Unije, istakavši da bi time “EU predala kontrolu nad velikim dijelovima britanske privrede te da time sigurno neće vratiti nadzor nad zakonima u britanske ruke”.

Za vraćanje kontrole u britanske ruke

Davis smatra da je u nacionalnom interesu da na dužnosti ministra za Brexit bude osoba koja čvrsto vjeruje u premijerkin pristup, a ne tek “nevoljki sudionik”.

May je na pismo odgovorila ističući da se ne slaže s njegovom “ocjenom politike koja je dogovorena na sastanku kabineta” te mu je zahvalila na njegovom radu.

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik, koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz Vlade, a mediji su izvijestili i o ostavci i zamjenice ministra Suelle Braverman.

U petak je u premijerkinoj rezidenciji Chequersu održan sastanak na kojem je May, kako se činilo, uvjerila najglasnije zagovornike Brexita u kabinetu, među kojima je bio i Davis, da podrže njen plan da zatraži “slobodnu trgovinu robe” te da održi bliske trgovinske veze s EU-om.

May je dobila podršku drugog istaknutoga zagovornika Brexita, ministra okoliša Michaela Govea, koji je u nedjelju rekao da dogovoreni pregovarački stav nije savršen, ali kako vjeruje da se njime vraća kontrola u britanske ruke.

Kritika ‘mirovnog sporazuma’ iz Chequersa

I drugi zastupnici Konzervativne partije u Parlamentu kritizirali su “mirovni sporazum” iz Chequersa, ističući da će po premijerkinim planovima Brexit biti samo nominalan, izdaja onoga što smatraju svojim obećanjem o potpunom raskidu s EU-om.

Njihovi prigovori nameću pitanje može li May dobiti podršku Parlamenta za svoje planove, bude li tokom ove godine postignut ikakav sporazum s EU-om, a neki su čak i najavljivali da bi mogli protiv nje pokrenuti i opoziv.

Vođa zagovornika Brexita u Konzervativnoj partiji Jacob Rees-Mogg rekao je da Davisova ostavka dokazuje da je njihova zabrinutost utemeljena.

Izvor: Al Jazeera i agencije