Jerku Ivankoviću Lijanoviću devet godina zatvora

Tužilac je kazao kako je Jerko Ivanković Lijanović reketirao poljoprivrednike širom Federacije BiH (Fena)

Kantonalni sud u Tuzli osudio je u utorak zbog zloupotreba položaja Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg ministra u Vladi entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a njegovog savjetnika Stipu Šakića na godinu dana zatvora.

Lijanović je optužen, zajedno sa savjetnikom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije Bosne i Hercegovine od 2011. do 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

‘Kriminalna hobotnica’

Na godinu dana zatvora je osuđen i Edin Ajanović, bivši ministar u Vladi Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo je tokom procesa tvrdilo da je zloupotreba poticaja iz oblasti poljoprivrede počinjena smišljeno i sistematski, a da su samo iskazi trojice svjedoka osuđenika dovoljni za osuđujuću presudu u ovom predmetu.

Tužilac je kazao kako su poljoprivrednici reketirani širom Federacije Bosne i Hercegovine.

“To je bila kriminalna hobotnica, koja se protezala i do Bihaća, Mostara i Travnika”, kazao je tužilac Dalibor Bingas, navodeći da je ukupna pribavljena imovinska korist činjenjem tog krivičnog djela viša od 423.000 eura.

S obzirom da su osuđeni Šerifović i Čamdžić vratili 60.000 eura, od Lijanovića bi trebalo oduzeti oko 350.000 eura, a od Šakića 2.900 eura.

S druge strane, odbrana je tvrdila da nije postojao spisak poljoprivrednika koji su morali davati polovinu poticaja, a Tužilaštvo nije pružilo nikakav materijalni dokaz u tom slučaju, te da su brojni drugi svjedoci kazali da se nikada nije tražio povrat novca.

Lijanovićeva advokatica Mirna Delalić je tokom procesa istakla da se Tužilaštvo u ovom procesu vodilo iskazima svjedoka “koji su neupućeni ili koji su namjerno iznosili neistinite navode”.

Suđenje trajalo godinu i po

Ivanković Lijanović je izjavio da ga presuda koju mu je izrekao sud u Tuzli neće zaustaviti da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na općim izborima u oktobru.

Iz njegovog ureda je saopćeno da je ta presuda nepravomoćna i da je pokušaj zaustavljanja Ivankovića Lijanovića u pobijedi na izborima za člana bh. Predsjedništva “na način kao što je zaustavljena pobjeda Narodne stranke Radom za boljitak 2014. godine njegovim hapšenjem samo dva dana prije početka predizborne kampanje”.

Suđenje je trajalo više od godinu i po.

Na osuđujuću presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN – Justice Report.

Izvor: Agencije