Jerusalem: Dan srdžbe nakon smrti Palestinca

Tijelo Yusufa Al-Ramonija pronađeno obješeno u ranim jutarnjim satima u autobusu kojeg je vozio kao šofer (Al Jazeera)

Palestinske nacionalne i islamske snage i struje u okupiranom Jerusalemu donijele su odluku da ponedjeljak odrede kao „Dan srdžbe“ u znak protesta zbog ubistva jerusalmeskog mladića Yusufa Al-Ramoniya.

Kao posljedica ovog događaja, došlo je do izbijanja sukoba između srditih mladića i izraelskih okupatorskih snaga u gradskim četvrtima.

‘Odgovoriti na zločine’

Nacionalne islamske snage u koje spada Pokret za nacionalno oslobođenje Palestine (FATH), Islamski pokret otpora (Hamas), Narodni front za oslobođenje Palestine i Demokratski front za oslobođenje Palestine, izjavili su da u ponedjeljak stupaju u generalni štrajk u Jerusalemu zbog optužbi doseljenika da su oni odgovorni za ubistvo.

Ove snage su obećale „odgovoriti na zločine izraelskih doseljenika.“

Napomenuli su da je tijelo Yusufa Al-Ramonija (32) – inače nastanjenog u četvrti Al-Tur u Istočnom Jerusalemu – pronađeno obješeno u ranim jutarnjim satima u autobusu kojeg je vozio kao šofer, u industrijskoj zoni Givat Shaul u Jerusalemu.

Dok izraelska policija smatra da je palestinski mladić izvršio samoubistvo, njegovi prijatelji sa posla odbacuju ovu pretpostavku, naglasivši da je pronađen obješen nakon što ga je napalo šest izraelskih doseljenika.

Dokazi o ubistvu

S druge strane, Asim Al-Faqih, Al-Ramonijev prijatelj s posla, kaže da postoje brojni dokazi koji ukazuju da je Jusuf zadavljen u autobusu u kojem radi, te da modrice na njegovom tijelu svjedoče da je u napadu učestvovalo više osoba.

Tokom prebacivanja tijela umrlog u bolnicu Hadassah, prema potvrdama očevidaca, došlo je do sukoba između porodice i prijatelja umrlog s jedne strane i pripadnika izraelskih snaga sigurnosti s druge strane, zbog pokušaja izraelske policije da smrt mladića proglasi kao samoubistvo, bez istrage slučaja.

Nakon što je pronađeno tijelo Al-Ramoniya, reporter Al-Jazeere u Jerusalemu izvještava da su izbili sukobi u različitim dijelovima grada između izraelskih snaga i srditih palestinskih mladića.

Novinska agencija Anadolija prenosi da su mjesta Abu Dis i Al-Eizariya, kao i četvrti Al-Tur i Ras Al-Amud u Istočnom Jerusalemu svjedoci sukoba između palestinske omladine i izraelskih snaga koje bacaju veliku količinu suzavca.

Vlada stanje napetosti

U gradu vlada stanje napetosti, nakon dana koji su protekli u sukobima zbog izraelskih upada u džamiju Al-Aqsa, gdje je uslijedio odgovor Palestinaca u vidu napada nožem i automobilima na Izraelce u Jerusalemu, Zapadnoj obali i Tel Avivu.

U okupiranom Jerusalemu je sinoć, također, ranjen izraelski doseljenik. Izboden je od strane Palestinaca koji je uspio pobjeći sa lica mjesta, prema navodima izraelskih medija.

Ističu da je jedna izraelska doseljenica ubijena, dok su dva doseljenika ranjena prije nekoliko dana u napadu Palestinaca koji ih je izbo kod doseljeničkog  ulaza u blizini grada Hebrona, južni dio Zapadne obale.

U okupiranom dijelu Zapadne obale, izraelska vojska je tokom noći uhapsila 16 Palestinaca zbog sumnje da su uključeni u „nemire i terorističke aktivnosti“ usmjerene protiv civila i snaga sigurnosti.

Klub palestinskih zatvorenika (nevladina organizacija) u svom posljednjem izvještaju navodi da okupatorske snage u svojim zatvorima drže više od 7 hiljada Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera