Jerusalem: Sukobi nakon saobraćajne nesreće

U nekoliko naselja u Jerusalemu, tokom noći izbili su sukobi između izraelske policije i palestinskih mladića. Izazvani su policijskom reakcijom nakon što je palestinski mladić Abdurrahman Shaloudi vozilom naletio na osam Izraelaca u okupiranom Jerusalimu.

Jedna tromjesečna beba je podlegla povredama, a sigurnosne kamere su zabilježile trenutak nesreće. Policija je ubila vozača, a nedugo nakon incidenta upala je u porodičnu kuću i uhapsila njegovog brata.

Akcija izraelske policije, kao i način na koji su izraelski mediji tretirali cijeli slučaj, dovela je do sukoba u nekoliko naselja u okupiranom Jerusalemu. Majka ubijenog Palestinca tvrdi da njen sin nije imao namjeru nikoga povrijediti.

„Kažemo vam da je to bila nenamjerna nesreća. Kada je izašao iz automobila, počeo je trčati, a onda je upucan. To je bila saobraćajna nesreća“, kazala je Inas Shaloudi.

Izraelska Vlada incident tretira kao teroristički čin za koji indirektno optužuje Hamas i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

„Napad na majku i bebu tipičan je Hamasu, partneru Mahmouda Abbasa u palestinskoj Vladi. Sam predsjednik Abbas, nažalost, koristi zapaljivu retoriku protiv Izraela, umjesto da bude snaga za mir i pomirenje“, izjavio je glasnogovornik izraelskog premijera Mark Regev.

Na odgovor palestinskih vlasti nije se dugo čekalo.

„Ovakve izjave se podudaraju sa zločinima koje svakodnevno provode izraelski naseljenici i vojska na palestinskim teritorijama“, kazao je glasnogovornik Fataha Ahmed Assaf.

Dvostruki standardi

Prije nekoliko dana izraelski doseljenik zgazio je palestinsku djevojčicu, ali u izraelskim medijima tom slučaju nije posvećena velika pažnja. Dvostruki standardi izraelskih medija, tvrde Palestinci, samo dodatno podgrijavaju napetosti i pripremaju put za eskalaciju nasilja.

Glasnogovornik Palestinske uprave Nabil Abu Rudeineh izjavio je danas kako su izraelsko huškanje i okupacija krivi za eskalaciju nasilja Palestinaca.

On je to rekao nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu označio palestinskog predsjednika Abbasa odgovornim za eskalaciju nasilja, tvrdeći da je huškao Palestince da napadaju Jevreje.

Podsjetivši na Abbasov nedavni poziv da Palestinci upotrebe „bilo koje sredstvo“ da spriječe jevrejske naseljenike da idu na svetu mjesto Brdo hrama, na kome se nalazi džamija Al Aqsa, Netanyahu je rekao:

„Tako Abu Mazenovi (Abbasovi) partneri u Vladi djeluju, istog Abu Mazena, koji je prije samo nekoliko dana huškao na napad na Jevreje u Jerusalemu.“

Abu Rudeineh je nakon napada rekao da nastavak okupacije, judaizacija Jerusalema, nanošenje štete muslimanskim i kršćanskim svetim mjestima i izraelsko huškanje protiv palestinskog rukovodstva, posebno Abbasa, jesu izvor te napete atmosfere.

On je dodao da se cijeli svijet protivi izraelskoj okupaciji i počinje priznavati legitimitet palestinske države. Rekao je da je palestinsko rukovodstvo upozorilo izraelsku vladu da će nastavak takve politike voditi do dalje eskalacije i napetosti i pozvao na okončanje okupacije i neprijateljstva.

Osude SAD-a

U četvrtima okupiranog Jerusalema izbili su sukobi između palestinskih mladića i izraelskih vojnika koji su izvršili napad na četvrti Silwan i Isawiya, kao i na izbjeglički kamp Shuafat, javio je ranije reporter Al Jazeere.

Izraelska vojska je nakon ove nesreće saopćila da će u Jerusalemu podići spremnost na najviši stepen pripravnosti, skrenuvši pažnju i na to da će pojačati svoje prisustvo u svim dijelovima grada.

Sjedinjene Američke Države oštro su osudile ove, prema njihovim riječima „napade gaženjem“. U ime Ministarstva vanjskih poslova Amerike obratila se glasnogovornica Jennifer Sacchi, koja je ispred Vlade  SAD-a izjavila saučešće porodici poginule bebe, nastradale u saobraćajnoj nesreći, prilikom čega je istakla da je tu riječ o američkim državljanima.

Sacchi je pozvala obje strane na suzdržanost, te da se izbjegne podizanje tenzija nakon ovog incidenta.

Nakon ovog događaja, izraelska snage privele su 19 Palestinaca iz različitih dijelova Zapadne obale i Jerusalema. U izjavi izraelske vojske stoji kako su ta hapšenja uslijedila kao posljedica učešća u sukobima protiv izraelske vojske.

Izraelska vojska je ukazala na to da su tokom noći uhapšena još dva Palestinca u Jerusalemu zbog učešća u sukobima koji su izbili u Silwanu i Starom gradu.

Tokom noći vojska je hapsila Palestince na teritoriji Zapadne obale. U posljednjem izvještaju nevladine organizacije Klub palestinskih zatvorenika navodi se da u izraelskim zatvorima boravi više od sedam hiljada Palestinaca.

U incidentu koji se dogodio u nedjelju, poginula je palestinska djevojčica, dok je druga teže povrijeđena, nakon što ih je izraelski doseljenik pregazio svojim autom u blizini Ramallaha na Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije