Jesen stigla, poplavljeni Krupanjci bez kuća

Ministar zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije Velimir Ilić rekao je da se zemlja sporo oporavlja nakon majskih poplava i proziva Kancelariju za obnovu poplavljenih područja da ne radi dobro i da sve kasni.

Direktor prozvane kancelarije Marko Blagojević tvrdi da to nije istina i da obnova ide po planu, pa navodi kako su od osnivanja u augustu do danas evidentirali 215 kuća koje su u potpunosti stradale u poplavama i koje će se obnoviti o trošku države.

Do sada je, dodaje Blagojević, isplaćena i novčana pomoć za blizu 12.500 porodica u iznosu od 25 miliona eura.

Ukupno 20 porodica sa područja opštine Krupanj na zapadu Srbije, koja je u majskim poplavama pogođena klizištima i bujicama, još čeka na gradnju novih, tipskih kuća o trošku države.

Al Jazeerina ekipa posjetila je selo Kržava, pored Krupnja, gdje je posjetila Živka Miladinovića kojem je bujica odnijela pola doma. Domaćinstvo je gradio 25 godina, a sada nema ništa.

„Ja bi se vratio ovde, ali nemam gde. Meni je puno teško kada vidim ovako svoju kuću da mi stoji ovako“, žali se Miladinović.

U tom selu bujica je u potpunosti odnijela pet kuća, pa porodice sada uglavnom žive kao podstanari i to im opština ne refundira.

„Živimo tu u jednoj staroj kući. Nema kupatila, nema dovoljno prostora za nas petoro, ali moramo dalje jer deca idu u školu“, kaže Snežana Matić iz Kržave.

Prevrnute kuće niko ne obnavlja

Ni u centru Krupnja slike se ne mijenjaju, a prevrnute kuće niko ne obnavlja.

Međutim, nije svugdje tako, pa u jednoj od kuća Mladen Marković malteriše zidove. Radi privatno za vlasnika koji sam plaća radove.

„Ovde smo tek danas počeli da radimo. Eto, tek jutos smo krenuli. Do petka ili subote nadamo se da ćemo je završiti“, najavljuje Marković.

Stanovnica Krupnja Gordana Simić kaže da je lokalna vlast sredila riječno korito, pa se manje strahuje da će eventulane nove bujice napraviti katastrofu.

„Narod se bori kako zna i zima dolazi što je mnogo veliki problem“, upozorava Simić.

I dalje krov nad glavom čeka 25 porodica iz Krupnja koje su rješenja o raspodjeli placeva dobili prije tri mjeseca. Gradnja je, tvrde, već trebalo da bude u punom jeku.

„Šta se čeka ni mi ne znamo. Stalno odugovlače. Bili su neki termini 15. septembar, a sada je kao 6. oktobar“, primjećuje Radivoje Milanović, stanovnik Krupnja.

Krupanj je mjesto koje je, poslije Obrenovca, u majskim poplavama pretrpjelo najveću štetu pri čemu je klizište odnijelo 25 kuća.

„Krupanj je u majskim poplavama danima bio odsečen od sveta. Ni sada nije bolja situacija budući da magistralni put još nije završen. U lokalnoj samoupravi kažu da će se to dogoditi u trenutku kada se zemlja slegne i tek tada će moći da sagrade novi put“, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Izvor: Al Jazeera