Jesu li iračke snage upale u zamku u Falluji?

Cilj iračkih snaga je opkoliti ISIL sa svih strana (Al Jazeera)

Uprkos saopćenju iračkog premijera Haidera al-Abadija od prije dva dana da su iračke snage u potpunosti preuzele kontrolu nad centrom Falluje, te priznanja kako u gradu još postoje enklave grupe Islamska država Irak i Levant, vojni i sigurnosni izvori u gradu kažu kako borbe između iračkih snaga i boraca ISIL-a i dalje traju te smatraju da je saopćenje o preuzimanju kontrole nad centrom Falluje možda bilo ishitreno. 

Sigurnosni izvori iz Falluje kažu kako je ISIL izveo nekoliko žestokih napada na ta područja te da su iračkim snagama naneseni ogromni gubici u ljudstvu i materijalnim sredstvima. Međutim, ratna medijska ćelija pri Zajedničkoj operativnoj komandi kaže da iračke snage nastavljaju napredovati te da prodiru prema naseljima u sjevernom dijelu grada.

Vojni savjetnik i analitičar Dhia al-Wakeel, bivši glasnogovornik Ministarstva odbrane Iraka, objašnjava da se borbe u centru Falluje i dalje vode zbog toga što su iračke snage usvojile vojni plan čiji je cilj opkoliti ISIL sa svih strana kako im se ne bi ostavila nikakva šansa za bijeg.

Al-Wakeel za Al Jazeeru kaže da „su borci grupe ISIL još dobro utvrđeni u pojedinim četvrtima Falluje te da ih plan kojeg su iračke snage zacrtale – a to je da ih opkole sa svih strana-  tjera na suicidalnu borbu, budući da nemaju drugog izbora osim borbe ili smrti.“  

Prema njegovim predviđanjima, u kvartovima koje iračke snage nisu u bile stanju osloboditi vodit će se veoma žestoke bitke jer će borce ISIL-a “njihova vojna doktrina tjerati na borbu sve do kraja, što objašnjava njihove kontraofanzive u pojedinim četvrtima te utvrđivanje na drugim područjima.“

Kontradiktornosti

Dok je irački ministar odbrane Khaled al-Obeidi u svojim izjavama prije dva dana rekao kako je ISIL u Falluji na „izdisaju te da njegovi borci nemaju drugog izbora osim da odaberu put koji ih vodi u smrt“, američki ministar odbrane Ashton Carter demantirao je izjave Al-Obeidija i drugih iračkih lidera u vezi sa preuzimanjem kontrole nad Fallujom, rekavši da osvajanje cijelog grada zahtijeva dodatne borbe.  

Vojni izvori potvrđuju kako je avijacija međunarodne koalicije, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, imala istaknutu ulogu u pružanju pomoći iračkim snagama da vrate kontrolu u brojnim kvartovima Falluje, te da su američki helikopteri tipa Apache odigrali značajnu ulogu u bici za Falluju.  

Komandant združenih operacija general Taleb Shagati izjavio je da postoji mogućnost da iračke snage dopuste borcima ISIL-a „bijeg“ iz grada, što je očigledan pokušaj iračkih snaga da izbjegnu veće gubitke u ovoj borbi.

Prema sigurnosnim izvorima, gubici koji su naneseni iračkoj vojsci u ovoj bici premašuju sve gubitke zabilježene u ranijim sukobima sa grupom ISIL na teritoriji Iraka.     

Irački vojni analitičar iz Bagdada, koji nije želio biti imenovan, kaže da su iračke snage same sebe „uvalile u veliku nevolju u Falluji, jer nisu dobro procijenile ISIL-ovu snagu“.

Dodaje kako je „ISIL još jak, a ono što se dogodilo u subotu i nedjelju potvrđuje da u svojim rukavima krije još iznenađenja. To nas navodi da kažemo kako bitka za Falluju neće biti onakva kakvom smo je očekivali i u skladu sa planovima iračkih snaga. Iračkim snagama će možda trebati još dosta vremena da preuzmu kontrolu nad cijelim gradom.“ To ujedno znači i povećanje troškova ovoga rata.

Izvor: Al Jazeera