Jevreji se osjećaju nesigurno u Francuskoj i Njemačkoj

Zbog aktuelne situacije u Evropi sve je veći broj Jevreja koji razmišlja da napusti EU (EPA)

Nova studija EU o antisemitizmu u Evropi pokazuje da se Jevreji najmanje sigurno osjećaju u Francuskoj i Njemačkoj, zbog čega sve više njih razmišlja o napuštanju Evrope.

Čak 93 posto Jevreja navelo je da je u proteklih pet godina bilo suočeno s mržnjom u Francuskoj, a 89 posto u Njemačkoj.

Njih 85 posto navelo je da u EU antisemitizam predstavlja veliki problem po društvo.

Najveću zabrinutost su ispoljili Jevreji u Francuskoj (95 posto), zatim slijede Jevreji u Nemačko (85 posto), a najmanje su zabrinuti u Danskoj (56 posto).

Studija takođe pokazuje da su Jevreji u Njemačkoj bili suočeni sa najvećim brojem antisemitskih napada.

Tako je 41 posto Jevreja navelo da je protekle godine imalo iskustvo sa antisemitizmom, što je daleko iznad prosjeka EU koji je na 28 posto.

Izbjegavaju nositi jevrejske simbole

Zbog svega toga, 75 posto Jevreja u Njemačkoj navodi da sve češće izbjegava nošenje jevrejskih simbola u javnosti, a 46 posto Jevreja u Njemačkoj je ukazalo da ne odlaze u pojedine dijelove gradova u kojima žive.

Izaslanik njemačke vlade za borbu protiv antisemitizma Felix Klein šokiran je rezultatima istraživanja.

“To što Jevreji iz straha od napada izbjegavaju određene dijelove zemlje smatram alarmantnim signalom”, rekao je Klein, najavivši borbu protiv takvog stanja.

Zbog aktuelne situacije u Evropi sve je veći broj Jevreja koji razmišlja da napusti EU, a u Njemačkoj i Francuskoj njih čak 44 posto.

“Antisemitizam je u prošlosti previše smatran problemom samo Jevreja. Nedostaje svijest o tome da antisemitizam predstavlja prijetnju svima nama, našoj zajedničkoj njemačkoj kulturi”, kaže Klein za njemački Bild.

Izvor: Agencije