Jevrejska općina Trifunoviću: ‘Normalizacija’ nacista opasan presedan

"Da li mislite da treba da bude 'nebitno' da li je u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera?", pita JOB Trifunovića (Sajt Jevrejske opštine Beograd)

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je predsedniku Pokreta slobodnih građana Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan “normalizacija” nacista i njihovih saradnika, a još opasnija uravnilovka koju pokušava da izvede, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije “Judenfrei” državom.

“Obraćamo se i želimo da Vam pomognemo da možda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu ‘I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li u kući drži sliku Draže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili, ne znam, Koče Popovića – to je potpuno nebitna stvar'”, navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, “u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić, stradali u logorima i na stratištima širom Beograda”.

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

‘Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom’

“Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je ‘Srbija Judenfrei’. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa (Hermanom) Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofašista kome su se divili Hitlerovi najbliži saradnici.”

Njihov šef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaže se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera. “Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno – Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima (Jovanović je redovno prisustvovao Nirnberškom kongresu NSDAP-a, poznatijeg i kao Nacistička partija).”

“Možda niste znali”, navodi se u poruci Trifunoviću, “da je čovek koji je osmislio NDH bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije – SS general Edmund Fezenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske države.”

Navode da Jevrejska opština Beograd ima približno 3.000 članova i da su to ljudi raznih političkih preferenci, i na levoj i na desnoj strani političkog spektra. U poruci se kaže da o jednoj stvari nema diskusije: “Svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.”

Relativizacija zločina

“Normalizacija” Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci čelniku PSG-a.

Jevrejska opština Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od članova Ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje države i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

“Da li mislite da treba da bude ‘nebitno’ da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je li to isto kao da ste videli portret Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče?”, upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

“Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice”, navodi se u saopštenju.

“Želimo najbolje zemlji u kojoj živimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi”, poručila je Jevrejska opština Beograd Sergeju Trifunoviću.

Izvor: Agencije