Jevrejski doseljenici silom upali u Al-Aqsu

Uprava Al-Aqse je pozvala na okončanje napada (EPA)

Deseci jevrejskih doseljenika silom su upali u kompleks džamije Al-Aqsa u Istočnom Jerusalemu, gdje su izveli vjerske rituale, kazao je palestinski zvaničnik.

“Situacija u džamiji Al-Aqsa veoma je opasna zbog višestrukih pokušaja doseljenika da upadnu u nju”, rekao je za Anadoliju direktor džamije Sheikh Omar al-Qiswani.

Doseljeničke grupe su pozvale jevrejske doseljenike da silom uđu u kompleks Al-Aqse tokom jevrejskog praznika Pesaha, koji se ove godine slavi od 22. do 30. aprila.

Al-Qiswani je pozvao muslimanski svijet da zaustavi Izrael “od nastavka napada na džamiju Al-Aqsa”.

Izvor sukoba

Prema javljanju reportera Anadolije, gotovo 750 doseljenika je od nedjelje, od početka Pesaha, upalo u kompleks koji je izvor brojnih sukoba.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto u svijetu. Jevreji, s druge strane, kompleks nazivaju “Brdo hrama” i smatraju ga mjestom na kojem su se u drevna vremena nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalem tokom rata na Bliskom istoku 1967. godine. Naknadno je anektirao grad 1980. godine, nazvavši ga svojom prijestolnicom, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izvor: Agencije