Jevrejski pokret u SAD-u ne želi Friedmana za ambasadora u Izraelu

Friedman je izražavao svoj stav da rješenje o dvije države nije izvodljivo (EPA)

Jevrejski reformski pokret u SAD-u usprotivio se nominaciji Davida Friedmana za američkog ambasadora u Izraelu, što izraelski mediji nazivaju potezom bez presedana.

To je prvi put da je najveći jevrejski pokret u Sjevernoj Americi zauzeo takav stav koji je predsjednik Unije za reformski judaizam, rabin Rick Jacobs, u saopćenju objasnio strahovanjem da je izbor kandidata za ambasadora potvrda da je “dugotrajna dvostranačka podrška (SAD-a) Izraelu dovedena u pitanje”.

U tom dokumentu, koji su potpisali predsjedavajući svih glavnih organizacija i tijela pokreta, Friedman, ortodoksni američki Jevrej i sin rabina, opisan je kao neko kome “nedostaju osnovne kvalifikacije za poziciju i neophodan temperament za tako osjetljivo mjesto”.

Do tog zaključka se došlo nakon razgovora s njim i na osnovu saslušanja kandidiranog ambasadora pred Odborom Senata za vanjske poslove ranije ove sedmice, prenosi agencija Beta.

U saopćenju se spominju njegovi ekstremni pogledi na model rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, stavovi o granicama Izraela i jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali i drugi za koje se u saopćenju ocjenjuje da već imaju svog odraza u Bijeloj kući, šteteći miru i odnosima s Izraelom.

Friedman je na saslušanju u Senatu pokušao da opovrgne ili ublaži svoje ranije izjave, ali Reformski pokret to nije prihvatio.

Protivnik dvodržavnog rješenja

Friedmanovo saslušanje ometali su demonstranti među kojima je bilo i Jevreja, ali se Jevrejski reformski pokret od njih ogradio.

Friedman obavlja dužnost predsjednika organizacije Američkih prijatelja Bet Ela, jevrejskog naselja istočno od Ramalle na Zapadnoj obali. On je izražavao svoj stav da rješenje o dvije države nije izvodljivo jer je “samo iluzija koja je služila i SAD-u i Arapima”.

Njegov izbor kritizirali su dan ranije i bivši ambasadori SAD-a u Izraelu.

Pet bivših ambasadora SAD-a u Izraelu ocijenilo je da on nije kvalificiran, i apeliralo je na senatore da brižljivo prouče tu nominaciju.

U pismu članovima Odbora Senata Kongresa SAD-a za vanjskopolitičke odnose, naveli su da je David Friedman podržavao “ekstremne, radikalne stavove” i da je rješenje izraelsko palestinskog sukoba po modelu dvije države označavao “iluzornim” za problem koji – ne postoji.

Ambasadori su rekli da je Friedman optužio Baracka Obamu, prethodnika Donalda Trumpa, i čitav State Department za antisemitizam.

Također su rekli da je Friedman pristalice liberalne jevrejske organizacije Jstreet nazvao “kapoima” – jevrejskim čuvarima u nacističkim logorima, što su članovi ove organizacije odbacili uz osudu.

Izvor: Agencije