Jezidi na Sinjaru i dalje u okruženju

Gotovo pola milijuna ljudi, od kojih su većina pripadnici jezidske zajednice, izbjeglo je na područje iračkog Kurdistana, nakon što su pripadnici ISIL-a osvojili grad Sinjar.

Međutim, tisuće osoba su i dalje na istoimenoj obližnjoj planini, potpuno opkoljeni snagama ISIL-a.

Dolaskom zime uvjeti u kojima žive, postaju sve lošiji.

Planina Sinjar nalazi se na granici između Iraka i Sirije. Tu je nekih 10.000 jezida pronašlo spas početkom kolovoza, nakon što su snage grupe Islamska država Irak i Levant zauzele njihove gradove i sela.

Humanitarna pomoć iz helikoptera

Ovi ljudi jedva uspijevaju preživjeti zahvaljujući humanitarnoj pomoći koja im se dostavlja iz helikoptera.

“Ovdje smo već četiri mjeseca. Pobjegli smo u planine nakon što su borci ISIL-a odsjekli sve puteve do našeg grada. Humanitarna situacija je izuzetno teška. Naša omladina želi ostati ovdje i braniti naša područja. Ali mi tražimo da se našim obiteljima otvore putevi prema slobodnim područjima regije Kurdistan”, kaže jedan od izbjeglih.

Većina ovih izbjeglica su žene, djeca i starci. Svatko od njih ima svoju priču, a svaka završava dolaskom na ovu planinu, koju sa svih strana okružuju snage ISIL-a.

Vapaj međunarodnoj zajednici

“U teškoj smo situaciji. Naša djeca su u opasnosti zbog nedostatka lijekova i hrane, naročito mlijeka. Gdje je međunarodna zajednica? Zašto nešto ne poduzme da nas spasi?”, pita jedna izbjeglica.

Jezidi su vjerska zajednica koja živi na području iračkog Kurdistana, Sirije, Armenije, Irana i Kavkaza. 

Njihova se vjera sastoji od zoroastrejskih, manihejskih, židovskih, nestorijanskih, islamskih i drugih elemenata.

Pripadnici ISIL-a jezide smatraju otpadnicima od islama i opravdavaju njihovo ubijanje.

Od kolovoza, koalicijske snage potpomogunute kurdskim pešmergama uspjele su zaustaviti daljnje napredovanje ISIL-a oko planine Sinjar.

Međutim, tisuće jezida i dalje su na planini i čekaju spas.

Izvor: Al Jazeera i agencije