Jezidi potražili spas u Turskoj

Kurdi u Iraku ne samo da se bore protiv grupe Islamska država nego i pružaju utočište progonjenoj vjerskoj manjini – jezidima.

Susjedna Turska im je, također, pružila ruku spasa. Jezidima koji su uspjeli preći granicu ponuđen je prihvat. 

Ekipa Al Jazeere posjetila je jedan takav izbjeglički kamp u Midyatu na jugu Turske, gdje su jezidi na sigurnom. Ipak, veliki broj njih na sjeveru Iraka ima rodbinu koja je još u opasnosti od naoružane grupe koja sebe naziva Islamska država.

‘Bježali smo na planinu’

Beriva Kassem bila je među onima koji su, bježeći pred snagama grupe Islamska država, pobjegli na planinu Sinjar.

“Hodali smo veoma dugo izuzetno teškim terenom, sve dok nismo došli na planinu. Tu je bio samo jedan mali izvor vode, a hiljade žena. Pešmerga i iračka vojska su se povukli. Nismo se mogli sami braniti. Bježali smo kako bismo zaštitili čast. Mi, jezidi, uvijek smo na meti. Grupa Islamska država željela nas je sve pobiti”, kaže ona.

Za 3.000 jezida koji žive u ovom kampu osigurani su školovanje i medicinska zaštita. Dnevni troškovi kampa iznose 50.000 dolara.

On je podsjetnik na izbjegličku krizu s kojom se Turska bori već tri godine. Nedaleko od toga je jedan od 20 kampova sa sirijskim izbjeglicama na turskoj teritoriji.

„Kvaliteta usluge je na vrlo visokom nivou. Ipak, kapacitet kampa je popunjen i ovo će biti posljednji kamp koji je u Turskoj namijenjen jezidima. Turske vlasti plaćaju održavanje još tri kampa za ovu populaciju, ali u kurdskom dijelu Iraka”, izvještava reporter Al Jazeere Bernard Smith.

‘Ne vraćamo se kući’

Lokacije tih kampova pomjerene su zbog sigurnosnih razloga. Do sredine septembra ti kampovi bit će u stanju primiti 35.000 novih izbjeglica, jezida.

“Usko sarađujemo s lokalnim vlastima kako bismo osigurali da se kampovi nalaze: a) na sigurnom području, b) da nam je omogućen nastavak pružanja istog kvaliteta pomoći kao što je to slučaj i ovdje”, tvrdi Dogan Eskinat iz Turske agencije za pomoć.

Mnogi jezidi kažu da se nemaju namjeru vraćati u Irak. Njihova drevna religija oblikovana je pod utjecajima islama i kršćanstva.

Borci grupe Islamska država nisu pokazali toleranciju ni prema drugim muslimanima koji odstupaju od njihove interpretacije islama, tako da jezidi ne vjeruju da bi imali razumijevanja za njih.

Izvor: Al Jazeera