Jezoviti zagrljaj Trumpa i Bin Salmana

Bilo ko ko se kladi na živahnog Donalda Trumpa kocka se na nevjerovatnom terenu (EPA)

Kad se pogleda jezoviti zagrljaj američkog predsjednika Donalda Trumpa i saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, teško je procijeniti koja je strana opasnije kockala kad se povezivala s drugom.

Na prvi pogled privlači zaključak da su Sjedinjene Američke Države napravile opasniji potez. Ne samo da su se zaprljale povezivanjem sa čovjekom koji stoji iza ubistva Jamala Khashoggija nego su i povezale svoje interese na Bliskom istoku s nesmotrenim vladarom čija kombinacija mladosti i sklonosti da pravi gluposti na epskom nivou obećava negativne posljedice u godinama, pa i decenijama koje dolaze.

Saučesnik s Izraelom

No, bilo ko ko se kladi na živahnog Donalda Trumpa kocka se na nevjerovatnom terenu. U svakom slučaju se čini da je prestolonasljednik previdio činjenicu kako je Trump privremeno na čelu SAD-a. Kad god da on ode sa scene, dogodit će se obračun s njegovim međunarodnim saradnicima i pomagačima. Sljedeća administracija sigurno će voditi vanjsku politiku koja će ponovo iskazivati trajne američke vrijednosti i interese.

Imat će, nadalje, izvještaj CIA-e, u kojem se Bin Salman identificira kao odgovorni za ubistvo novinara s predumišljajem, novinara koji je bio zakoniti, stalni stanovnik SAD-a. Tada će prestolonasljednik dobiti zvanični izgnanički status koji zaslužuje. Samo zbog toga bi ga kralj Salman trebao zamijeniti drugim nasljednikom.

Još veća opasnost za Saudijsku Arabiju jest činjenica da je saradnjom s Trumpom efektivno stala na stranu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i postala saučesnik sa sistematskom kampanjom Trumpove administracije da se izbrišu politički identitet i nacionalne težnje palestinskog naroda.

Jedna stvar je da bi Saudijci mogli imati korist od taktičke saradnje s Izraelom protiv prijetnje koju Iran predstavlja objema državama i cijeloj regiji. No, cijena koju su pristali platiti za trostrani savez Bin Salmana s Trumpom i Netanyahuom gotovo se ni ne može izmjeriti. Administracija je napravila nevjerovatne korake: zatvorila je ured PLO-a u Washingtonu, ukinula američku diplomatsku ispostavu Palestincima u Jerusalemu i finansiranje UNRWA-e, uz osporavanje izbjegličkog statusa milionima Palestinaca, a oni za cilj imaju ukidanje prava Palestincima na bilo koje tvrdnje o vlasništvu nad spornom zemljom, prava na povratak i, na kraju, prava na nezavisnu državu.

Mediji ukazuju da je Bin Salman oštro primoravao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prihvati američke i izraelske uvjete za mirovni dogovor, što je nevjerovatna izjava.

Pitanje Jerusalema

Dalje, u vezi s pitanjem Jerusalema, trećeg najsvetijeg mjesta u islamu, prestolonasljednik se kockao možda i sa samim legitimitetom i stabilnosti same vladarske kuće Saud. Kao zaštitnik Meke i Medine, saudijska monarhija preuzima jedinstvenu odgovornost kad je riječ o odbrani islama.

Biti saglasan na bilo koji način s Trumpovim izmještanjem američke ambasade i jednostranim priznanjem izraelskog suvereniteta u Jerusalemu donosi Kraljevini ogromne opasnosti. Trump se otvoreno hvali da je pitanje Jerusalema sklonio s pregovaračkog stola i ne može se očekivati ni od jedne izraelske vlade da preda tako monumentalan ustupak. Potencijalno otuđenje islamskih i arapskih težnji ka Svetom gradu nosi posljedice za cijelu regiju.

Ironično je da američko-saudijsko-izraelski savez protiv Irana može zapravo biti od koristi Iranu. Ne samo da mu omogućava da bilježi lake propagandne poene nego se on pozicionira kao navodni borac za prava Palestinaca i branilac arapskih interesa protiv Izraela. Pitanje Jerusalema Iran naročito može iskoristiti kako bi osnažio šiitske težnje ka nadmoćnosti u islamskom svijetu.

Čini se da je trenutno vodstvo Sjedinjenih Američkih Država i Izraela zaslijepljeno kratkoročnim razmatranjima i zadovoljno povodljivim princem, pa su izgubili iz vida sve strateške interese. Bit će potrebna intervencija samog kralja Salmana da se vrati ravnoteža u Kraljevini i prekine bezobzirno kockanje svih strana na zapaljivom Bliskom istoku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera