Jimmy Carter: SAD napustio ulogu čuvara ljudskih prava

Carter: SAD štitio stvari koje su važne čovječanstvu, a ljudska prava su među tim stvarima (EPA)

Nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter ocijenio je da su Sjedinjene Američke Države napustile svoju ulogu zaštitnika ljudskih prava i osudio ravnodušnost prema kršenju tih prava u SAD i u svijetu.

“SAD je već izgubio prvo mjesto u zaštiti naroda i njihovih prava. Ako zadržimo trenutni ravnodušni stav prema kršenju ljudskih prava, ohrabrićemo to”, rekao je Carter, demokratski predsjednik od 1976. do 1980.

Odvajanje djece od roditelja

Vlada trenutnog predsjednika Donalda Trumpa, čija kampanja se bazirala na borbi protiv imigracije, optužena je za kršenje osnovnih prava imigrantskih porodica uhvaćenih pri ilegalnom prelasku granice putem odvajanja djece od roditelja.

Takva praksa, ustanovljena u proljeće i nedavno ukinuta, izazvala je jake osude u američkoj političkoj klasi, a neki zvaničnici su je uporedili sa dječjim odjeljcima u nacističkim koncentracionim logorima.

Carter (93) rekao je da je SAD bio na čelu borbe za ljudska prava poslije Drugog svjetskog rata, kada je UN usvojio Univerzalnu deklaraciju o pravima čovjeka 1948. godine.

Međutim, kako kaže, antiteroristički zakoni uvedeni poslije napada 11. septembra 2001, koji su ograničili javne slobode, naštetili su kredibilitetu Washingtona.

Prema njegovim riječima, SAD nije postao supersila zbog ekonomske ili vojne snage, nego zato što su “štitili stvari koje su važne čovječanstvu, a ljudska prava su među tim stvarima”.

Izvor: Agencije