Johan Cruyff okončao trenersku karijeru

Cruyff: Uvijek imam mnogo stvari za obaviti, ne brinite, neće mi biti dosadno (AFP)

Velikan holandskog nogometa Johan Cruyff okončao je svoju trenersku karijeru u srijedu navečer nakon što je vodio selekciju Katalonije do remija sa reprezentacijom Nigerije (1:1), prenose agencije.

Bivši nogometaš i trener španske Barcelone i holandskog Ajaxa kazao je kako je ovo njegov posljednji meč za kormilom nekog tima „ukoliko se nešto zaista čudno i nesvakidašnje ne dogodi“.

„Uvijek imam mnogo stvari za obaviti, ne brinite, neće mi biti dosadno“, izjavio je.

Ovaj 65-godišnjak veoma je popularan u sjeveroistočnoj španskoj regiji zbog mnogo godina provedenih u Barceloni. Za ovaj katalonski tim je igrao od 1973. do 1978. godine, da bi se potom 1988. vratio u Barcu, ali kao trener, i vodio je do 1996. godine.

Tada je stvorio ekipu koja je poznata kao „Tim snova“ (Dream Team). Barcelona je tokom njegovog rada po prvi put osvojila naslov prvaka Evrope i prihvatila isti stil igre, sa atraktivnim dodavanjima, koji je i danas krasi.

Cruyff je istakao kako je veoma ponosan time što ga smatraju arhitektom načina igre kluba, koji su potom njegovali treneri Pep Guardiola i Tito Vilanova.

Priprema za Nigeriju

Holandski stručnjak je u novembru prošle godine objavio kako prestaje sa radom na čelu Katalonije jer je napunio 65 godina, kazavši kako je došao „u doba za penziju“. Ovaj posao je preuzeo 2009. godine nakon 13-godišnje pauze.

Cruyff, koji je kao nogometaš osvojio Zlatnu loptu u tri navrata, izjavio je kako mu je „bila čast“ predvoditi regionalnu selekciju Katalonije koja nije izgubila ni jednom u četiri utakmice pod njegovim vodstvom.

Sa druge strane, utakmica u Barceloni je za Nigeriju bila pripremna pred Afrički Kup nacija.

Katalonija je povela u četvrtoj minuti meča na stadionu Espanyola preko bivšeg nogometaša Deportiva iz La Corunje Sergija Gonzaleza, koji je bio siguran sa bijele tačke. Najstrožijoj kazni prethodilo je igranje rukom jednog od Nigerijaca.

Katalonija, koju su većinom činili igrači Barcelone, kontrolirala je tok utakmice, sve dok napadač Portland Timbersa (SAD) Bright Dike nije donio poravnanje Nigeriji u 10 minuti drugog dijela meča. Ovo je za goste bio prvi šut prema golu Katalonaca.

Afrički Kup nacija na programu je od 19. januara do 10. februara u Južnoj Africi. Nigerija je u grupi sa braniteljem naslova Zambijom, te Etiopijom i Burkinom Faso.

Katalonija i druge španske regije, poput Baskije, mogu igrati prijateljske nogometne utakmice, ali se ne takmiče u zvaničnim međunarodnim takmičenjima.

Izvor: Agencije