John Cleese: Svijetu trebaju komičari više nego ikad

'Nagradu sam prihvatio kao komičar, prije nego kao glumac', rekao je Cleese (Anadolija)

Legendarnom britanskom komičaru i zvijezdi Monty Pythona, Johnu Cleeseu, u okviru 23. Sarajevo Film Festivala uručena je nagrada “Počasno Srce Sarajeva” za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

„Ovo je jako velikodušna nagrada, i skoro sam postiđen da budem u istoj kategoriji sa Robertom De Nirom i ostalim dobitnicima ‘Počasnog Srca Sarajeva’. Nagradu sam prihvatio kao komičar, prije nego kao glumac. Ovo je vrijeme kada svijetu trebaju komičari više nego ikad“, poručio je Cleese.

‘Vratit ću se u Sarajevo’

Britanski komičar je izrazio divljenje činjenicom da je Sarajevo Film Festival pokrenut u vrijeme kada nije bilo ničega, u vrijeme dok je Sarajevo bilo pod opsadom, te poručio da se u Sarajevo vraća naredne godine.

Cleese je ranije prošetao crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje ga je publika dočekala gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Cleese je planetarno poznat po svojim ulogama u Letećem cirkusu Monty Pythona

Nakon svečane dodjele priznanja, upriličena je projekcija Cleeseove kultne komedije Riba zvana Vanda iz 1988. godine.

Cleese je poznat po ulogama u Letećem cirkusu Montyja Pythona, Faličnom pansionu, Monty Pythonu i Svetom gralu, te filmu Riba zvana Vanda.

Sa eminentnim psihijatrom Robinom Skynnerom napisao je dvije knjige – “Porodice i kako ih preživjeti” te “Život i kako ga preživjeti”. Knjige, koje istražuju oblasti psihologije i psihijatrije, postale su bestseleri.

Trenutno je profesor na Univerzitetu Cornell.

Izvor: Al Jazeera i agencije