John Kerry u posjeti Turskoj

Šef američke diplomatije John Kerry doputovao je u Tursku, javlja agencija Anadolija.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država je u sklopu svoje turneje po Evropi i Bliskom istoku u petak došao u posjetu Turskoj, prvi put nakon što je stupio na dužnost šefa američke diplomatije.

Kerry će se sastati s predsjednikom Turske Abdullahom Gulom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Kerry dolazi u posjetu samo dan nakon što je objavio da će Sjedinjene Američke Države pomoći sirijskoj opoziciji sa 60 miliona dolara humanitarne i medicinske pomoći.

Kako je najavljeno, glavne teme sastanaka u petak bit će sukobi u Siriji i dešavanja na Bliskom istoku.

Turska je najveći regionalni saveznik sirijske opozicije.

S obzirom na tursko-američke odnose, očekuje se da će se razgovarati i o bilateralnoj trgovini, ekonomiji, političkoj saradnji, kao i o međunarodnoj i situaciji u regiji.

U sklopu svoje turneje po Evropi i Bliskom istoku, šef američke diplomatije John Kerry posjetio je Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Italiju. Nakon Turske Kerry će posjetiti Egipat, Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate.

Odgođena sjednica

Nacionalna Koalicija sirijskih revolucionarnih i opozicionih snaga odgodila je sjednicu najavljenu za subotu u Istanbulu, a na kojoj se trebala imenovati Vlada u egzilu.

Sirija i stanje na Bliskom istoku provlače se kao najbitnija tema turneje američkog državnog sekretara po osam zemalja. To je i jedna od najvažnijih tačaka tokom posjeta Turskoj. Sve je u znaku rimske najave izravne pomoći pobunjenicima.

“Predsjednik će povećati pomoć u hrani i medicinskoj opremi za opoziciju, uključujući i njezine borbene snage. Bit će to izravna pomoć za njih iako ne u oružju”, izjavio je Kerry.

Najavu Amerike da će izravno pomagati pobunjenike, iako ne oružano, kritizirala je Moskva. Rimski sastanak Prijatelja Sirije ohrabruje ekstremiste, stav je Rusije.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Rusije Aleksander Lukaševič je rekao: “Sudeći po izvještajima, odluke u Rimu kao i objavljena deklaracija, u slovu i duhu izravno potiče ekstremiste na preuzimanje vlasti silom unatoč neizbježne patnje običnog naroda.”

Kerryjeve izjave o neoružanoj pomoći sirijskoj opoziciji prate se i u Damasku. Shvataju se kao američko “ne” izravnom uplitanju u sukobe.

“Sjedinjene Američke Države neće svrgnuti trenutnu vlast ali mogu Siriju odvući u haos sljedećih deset ili čak dvadeset godina. S obzirom na znakoviti geopolitički položaj Sirije kriza se može proširiti cijelom regijom”, ocijenio je sirijski politički analitičar Tarek Ahmad.

Još nema reakcija službenog Damaska na rimski sastanak. Iz dijela pobunjeničkih snaga ocijenili su ga pristranim jer, kažu, podržava isključivo Sirijsku nacionalnu koaliciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije