Johnson: Rusija će koristiti Mundijal kao Hitler Olimpijske igre

Šef britanske diplomatije smatra da bi bojkot Svjetskog prvenstva bila nepravedna kazna za englesku reprezentaciju (EPA)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson optužio je Rusiju da će skorašnje Svjetsko prvenstvo u nogometu koristiti kako bi popravila sliku svoje zemlje kao što je Adolf Hitler koristio Olimpijske igre 1936. godine u nacističkoj Njemačkoj.

Diplomatski rat Rusije i Velike Britanije, koji je nastao nakon što su u jednom kafeu u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćer, time dobija nove obrise, prenose britanski mediji.

I iz britanskog se Parlamenta može čuti kako bi Engleska trebala bojkotirati predstojeći Mundijal, a ruski predsjednik Vladimir Putin uspoređen je s Hitlerom.

“Engleska bi trebala odustati od nastupa u Rusiji. Nema šanse da odem tamo, jer će to biti promidžba Putinova režima”, kazao je laburistički zastupnik Ian Austin.

‘Promocija nacističkog režima’

“Putin će iskoristiti Svjetsko prvenstvo kao što je Hitler iskoristio Olimpijske igre 1936. godine u svoje promidžbene svrhe i za promidžbu svog nacističkog režima”, dodao je Austin.

Na to se nadovezao britanski šef diplomacije Johnson, rekavši kako je “usporedba s Olimpijskim igrama 1936. i nacističkom Njemačkom ispravna”.

Dodao je da je sigurnost navijača izabrane vrste Engleske koji će putovati u Rusiju postala ozbiljnim problemom, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja članova parlamentarnog Povjerenstva za vanjsku politiku, Johnson je istakao da je jedan od britanskih diplomata koje je Moskva protjerala ovog tjedna bio odgovoran za sigurnost navijača Engleske tijekom predstojećeg Svjetskog prvenstva, koje se održava od 14. lipnja do 15. srpnja.

“Potrebno je da održimo hitni sastanak, na kojemu će se razgovarati o tomu na koji će način Rusija, u okviru sporazuma sa Svjetskom  nogometnom asocijacijom, pružiti sigurnost našim navijačima. Sigurno ćemo održati takav sastanak”, rekao je britanski šef diplomacije.

Johnson je prije nekoliko dana optužio Rusiju da je pravila zalihe smrtonosnog nervnog otrova korištenog u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj te da je istraživala kako se takvo oružje može koristiti u atentatima.

Četiri puta manje engleskih navijača nego u Brazilu

Ipak, smatra da bi bojkot Svjetskog prvenstva bila “nepravedna kazna za englesku reprezentaciju”.

Johnson je izjavio kako je interes engleskih navijača za odlazak u Rusiju gotovo četiri puta manji nego prije četiri godine u Brazil.

“Vizu za Rusiju zatražilo je 24.000 engleskih navijača, dok je na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Brazilu bilo čak 94.000 engleskih navijača. Na Rusima je da jamče sigurnost naših navijača u Rusiji”, kazao je Johnson.

“Trenutačno nismo skloni zabraniti našim navijačima put u Rusiju, jer želimo čuti od Rusa koje će korake poduzeti kako bi naši navijači bili sigurni”, zaključio je.

Izvor: Agencije