Johnson: Srbija ima budućnost kao dio Evrope

Johnson je u Srbiji rekao da, bez obzira što napušta EU, Velika Britanija ne napušta Evropu (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson sastao se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Johnson je nakon sastanka kazao da je Srbija napredovala, politički i ekonomski.

Istakao je da želi da se intenziviraju odnosi Srbije i Velike Britanije na svim nivoima, dodajući da je veoma mnogo investitora iz te zemlje uzbuđeno zbog mogućnosti da dođu i rade u Srbiji.

“Ostajemo prijatelji Srbije i zahvalan sam što ste rekli da ćemo da pojačavamo i inteziviramo naše odnose na svim nivoima“, kazao je.

Murray i Đoković

Kao primjer kako dvije zemlje mogu da sarađuju i postižu sve više, naveo je dvojicu najboljih svjetskih tenisera, Andyja Murrayja i Novaka Đokovića.

Vučić je izjavio da Srbija želi poboljšanje odnosa sa Velikom Britanijom i poručio da je važno unapređenje političkih i ekonomskih odnosa.

On je rekao da je trgovinska razmjena dvije zemlje relativno mala, imajući u vidu potencijale i mogućnosti, prije svega Velike Britanije, navodeći da je povećana sa 290 miliona eura na 370 miliona.

“Ove godine naš izvoz u Veliku Britaniju većom snagom raste i očekujemo da rezultati u budućnosti budu još bolji”, rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija razumije politiku Velike Britanije, iako dvije zemlje nemaju isti stav po pitanju Kosova. 

Johnson je ranije izjavio da Srbija ima budućnost kao dio Evrope.

Kako je saopćeno iz Skupštine Srbije, Johnson se ranije danas sastao s predsjednicom Skupštine Majom Gojković sa kojom je razgovarao o odnosima dvije zemlje i eurointegracijama Srbije.

Gojković je kazala da je uvjerena da će, bez obzira na posljedice Brexita, Velika Britanija nastaviti da igra značajnu ulogu na evropskom planu i u odnosima s Evropskom unijom.

Johnson je rekao da, bez obzira što napušta EU, Velika Britanija ne napušta Evropu.

On se ranije sastao i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Johnson je prije dolaska u Beograd posjetio Prištinu, gdje je razgovarao s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Pred poslanicima Skupštine te zemlje, na svečanoj sjednici, izjavio je da će se saradnja dvije zemlje nastaviti te da je sretan što Velika Britanija pomaže Kosovu u borbi protiv nepotizma i korupcije.

Dodao je da njegova zemlja želi da Kosovo bude faktor mira i stabilnosti u zapadnom Balkanu te da je za to neophodna normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

“Razumijem da je prošlost puna bola i patnji. Ne možemo očekivati ni od jednog društva da izbriše sjećanja, ali Kosovo i Srbija dijele zajednički vitalni interes za normalizaciju odnosa“, naveo je on.

Zaključio je da zna da će biti potrebna politička hrabrost i vizionarno rukovodstvo, ali da se to bez sumnje može da se postigne.

Izvor: Al Jazeera i agencije