Jokić: Građani su ispred politike

Vođa Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme u Hrvatskoj Boris Jokić potvrdio je da ne želi sudjelovati u njenom radu.

Ministru obrazovanja, koji je cijelu skupinu pozvao da se vrati, poručio je da ih razriješi. 

Odlazi, kaže, zbog sumnjive podrške od samog početka.

Odbacio je ministrove optužbe da reforma kasni zbog radne skupine i zato će možda potražiti i pravnu zaštitu. 

“Podrška reformi je dvojbena. To je bilo jasno još od same inicijalne saborske sjednice, a nastavilo se preko istupa čelnika političkih stranaka i akademskih krugova koji su interesno povezani uz ovu priču. Konačno, saborski odbor donio je zaključak protivan odluci ministra i premijera”, rekao je Jokić, a prenosi Hina.

On je kazao da će i dalje, koliko god bude mogao, pomagati u provedbi obrazovne reforme.

To, istaknuo je, pokazuje nepovjerenje prema ekspertnoj skupini, a on više nema integritet voditi dalje tu skupinu.

“Mi smo već prošli sve i svašta, od strane prethodne i ove vlasti. Činjenica da politika nama manipulira izazvala je kod nas određeni prkos. Smatramo da su građani ispred politike. Politika se ne smije igrati sudbinama ljudi. To je ono što želimo poručiti svakom učeniku i svakom građaninu”, rekao je Jokić.

Ministrov poziv

Hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar ranije u petak pozvao je Jokića i njegov tim da se vrate i završe započeti posao na reformi.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da se kurikularna reforma nastavlja te pozvao Jokića da razmisli o svemu, no ukoliko se ne vrati, proces reforme ići će dalje.

“Cjelovita kurikularna reforma se nastavlja. Neće je promijeniti pritisci ni s jedne, ni s druge strane”, kazao je Šustar, dodavši kako za sve ono što je on radio preuzima odgovornost, prenosi Hina.

Prozvao je Radnu skupinu zbog kašnjenja s rokovima i zbog toga što nije u roku ostvarila dio zadanih ciljeva, a zbog čega se kasni s javnom raspravom, koja je trebala početi 10. svibnja.

Također je rekao kako ne vidi razlog zašto bi se strategija izmjestila iz Ministarstva te je na kraju procesa najavio međunarodnu recenziju Cjelovite kurikularne reforme.  

Sindikati najavili prosvjed

Prije ministra konferenciju za novinare održala je i Vertikala sindikata obrazovanja ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ocijenivši ranije kako se radi o političkom nasilju nad ekspertnom skupinom, apelirali su da voditelj voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Jokić i radna skupina nastave svoj posao, zatraživši od ministra Šustara da preuzme odgovornost i da ostavku ako smatra da reforma treba ići, a ne podrži je.

U srijedu u 18:00 sati na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića najavili su prosvjed potpore kurikularnoj reformi.

U tijeku je internetska peticija podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi obrazovanja, koja je do sada prikupila više od 20.000 potpisa, a broj potpisa stalno raste.

Online peticija, kojom se izražava bezrezrevna podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Ekspertnoj radnoj skupini, okupljenoj oko Jokića, pokrenuta je u srijedu, nakon što je Jokić zatražio razrješenje stručne skupine, zbog nezadovoljstva odlukom saborskog Odbora o proširenju radne skupine i preslagivanjem kadrova unutar skupine.

Nakon 16 mjeseci rada, ekspertna sedmočlana skupina koja je radila na promjeni hrvatskog nastavnog programa za vrtiće te osnovne i srednje škole zatražila je u srijedu razrješenje.

Tvrde da su od nove Vlade, koju čine Hrvatska demokratska zajednica i Most, dobili samo načelnu podršku te da su neprestano izloženi političkim pritiscima.

Vlada je, smatraju, pokleknula interesima malih konzervativnih stranaka, HDZ-ovih koalicijskih partnera.

‘Cenzorski postupci’

Dva sata nakon isteka roka do kojeg su od ministra obrazovanja tražili zaštitu od političkih pritisaka, članovi skupine izašli su pred novinare i zatražili svoje razrješenje.

Tražili su odbacivanje zaključka saborskog odbora kojim bi se radna skupina proširila za još deset ljudi.

Takvu odluku smatraju političkim pritiskom, koji dolazi od malih konzervativnih stranaka, poput HRAST-a, člana Domoljubne koalicije.

“Ta skupina bi trebala odlučivati o tome, trebala određivati što prihvatiti u stručnoj raspravi. To su cenzorski postupci i podsjeća na komunizam, gdje su podobni ljudi bili birani u raznorazna povjerenstva i skupine”, rekao je Jokić.

Resorni ministar oglasio se u srijedu kasno poslijepodne te priopćio da odbija razriješiti radnu skupinu.

“Kurikularna reforma ide dalje i u tome je dobila  jednoglasnu potporu Vlade. Ne prihvaćam zatraženo razrješenje ekspertne radne skupine. Ukoliko smo uistinu posvećeni provedbi cjelovite kurikularne reforme, preuzmimo odgovornosti koje su nam povjerene”, rekao je Šustar.

Reforma je eksperimentalno trebala zaživjeti već ove godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije