Jolie: Homs je poput opkoljenog Sarajeva

U Londonu je završen drugi dan samita koji ima za cilj da zaustavi silovanja u ratovima.

Angelina Jolie je uoči projekcije svog filma “U zemlji krvi i meda” pozvala međunarodnu zajednicu da zaustavi rat u Siriji.

Uporedila je Homs sa opkoljenim Sarajevom i poručila da svijet više ne smije da dopušta da se istorija ponavlja.

”Nezamislivo je da skoro 20 godina nakon opsade Sarajeva gledamo sirijske gradove kao što su Homs i Halep pod opsadom i bombardovanjem. Devet miliona Sirijaca je istjerano iz domova. Gotovo tri miliona izbjeglica je u susjednim zemljama – sve te priče o ubistvima, gladovanjima i silovanjima….” rekla je Jolie, specijalna izaslanica UNHCR-a.

Na programu u srijedu bile su sesije stručnjaka, a ključni događaj dana bio je početak Međunarodnog protokola za istrage i prikupljanje dokaza, kojim se želi postići veći broj procesuiranih počinitelja tog zločina.

U videoporuci emitovanoj na samitu, bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton rekla je da je ovo istorijska prilika da se zaustavi seksualno nasilje u konfliktima.

Osuditi što više zločinaca

Zainab Hawa Bangura, visoka izaslanica Ujedinjenih nacija za seksualno zlostavljanje u konfliktu, rekla je:

“Nema više amnestiranja ili oprosta kao zaloga mira. Nema izbjegavanja ozbiljnog pristupa pod izgovorom da je ovo privatna stvar žrtve. Nebrojen broj žena, djevojčica, muškaraca i dječaka koje ovaj problem afektira ne mogu biti smatrani žrtvama drugog reda u zločinu koji  se smatrao drugorazrednim”, kazala je.

Reporterka Al Jazeere Arduana Kurić javila je iz Londona kako je cilj protokola da pomogne žrtvama da dođu do pravde.

”Protokol je svojevrstan pravilnik koji će poslužiti žrtvama i tužiteljima da prikupe sudski validne dokaze da se dođe do većeg broja osuđenih zločinaca.

Smatra se da će veći broj osuđenih dovesti do manjeg broja onih koji će se kasnije usuditi da počine ove zločine”, javila je Kurić.

Sesijom koju je vodio predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron željelo se poručiti kako su međunarodni sudovi učinili mnogo da dokažu da se seksualno zlostavljanje može koristiti kao sredstvo genocida i ratnih zločina, ali da je najveći zadatak sada na domaćim sudovima da dokažu i osude ovakve zločine.

Protokol će sutra biti predstavljen ministrima, kojima će biti zatraženo da ga njihove države prihvate

Mračna statistika

Precizni podaci i statistike o seksualnom nasilju u zemljama zahvaćenim ratom ne postoje. Procjenjuje se da su desetine hiljada ljudi silovane u Siriji, uključujući i značajan broj silovanih muškaraca.

U Liberiji – pretpostavlja se da je 77% od ukupnog broja žena silovano tokom dugotrajnog sukoba u ovoj zemlji.

U Demokratskoj Republici Kongo zabilježeno je više od 1.000 silovanja dnevno u 2011. godini.

Brojke su preciznije u zemljama koje nisu u ratu, no veliki broj žena silovanje ne prijavljuje – zbog stigme i stida.

U Sjedinjenim Američkim Državama u 2012. godini zabilježeno je 950 silovanja dnevno, a iste godine, 177 silovanja svakog dana u Južnoj Africi.

U Švedskoj je zabilježeno 46 silovanja dnevno, što je najveći broj prijavljenih slučajeva u Evropi.

Na samitu učestvuje 113 zemalja, te najmanje 900 medicinskih, vojnih i pravnih stručnjaka, dok više od 100 nevladinih organizacija pomaže u kreiranju Protokola za lakše i učinkovitije prikupljanje dokaza s ciljem procesuiranja počinilaca silovanja u ratovima.

Izvor: Al Jazeera