Jolie: Odgovornost govoriti o prošlosti

Holivudska filmska zvijezda Angelina Jolie izjavila je u utorak u Sarajevu kako je film “U zemlji krvi i meda”, koji je ujedno njen rediteljski prvenac, “nevjerovatno iskustvo”.

“Jednostavno sam osjetila da mi je ova tema bitna, a ako će ovo biti i jedino što ću režirati, bila bih zadovoljna”, kazala je ona na konferenciji za štampu, koju je održala zajedno s drugim ključnim glumcima uoči sarajevske premijere filma koji govori o ratnim strahotama kroz prizmu ljubavi Srbina i Bošnjakinje koja dospijeva u srpsko zarobljeništvo.

Nevjerovatna ekipa

“Radila sam s nevjerovatnom ekipom (glumaca)”, izjavila je Jolie, dodajući kako je puno teže bilo s politikom, prenosi Hina.

‘Film apsolutno nije antisrpski’, ustvrdila je Jolie, odgovarajući na novinarska pitanja, dodajući kako takve tvrdnje samo govore o tome koliko je ‘regija’ još uvijek podijeljena.

Pojasnila je kako je ideju za film dobila kroz brojna istraživanja, ali i razgovore s raznim ljudima, uključujući i političare, poput članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dodala je kako drži veoma važnim potaknuti ljude na razmišljanje kako je svijet obavezan intervenirati kad se zbivaju zločini.

Kazala je kako je shvatila da ima odgovornost govoriti o takvim stvarima iz prošlosti o kojima kao mlada gotovo ništa nije znala kada su se one zbivale.

“Film apsolutno nije antisrpski”, ustvrdila je Jolie, odgovarajući na novinarska pitanja, dodajući kako takve tvrdnje samo govore o tome koliko je “regija” još uvijek podijeljena.

I reditelj Danis Tanović, koji je na konferenciji za novinare bio u ulozi moderatora, ustvrdio je kako film Angeline Jolie nije usmjeren ni protiv koga, osim protiv rata kao takvog.

Dodala je kako je ipak bila iznenađena negativnim reagiranjima srpskih medija, podsjetivši kako su objavljene i potpuno lažne tvrdnje o njenim navodnim političkim stajalištima.

Izrazila je nadu kako će i gledateljstvo u Srbiji i Republici Srpskoj (RS) odlučiti pogledati film i shvatiti kako je riječ isključivo o umjetnosti.

 

Različiti slojevi

“Rat nije bio uravnotežen. Priča nije tek crno-bijela i u svakom liku postoje različiti slojevi”, kazala je Jolie.

I bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović, koji je na konferenciji za štampu bio u ulozi moderatora, ustvrdio je kako film Angeline Jolie nije usmjeren ni protiv koga, osim protiv rata kao takvog.

Jolie je u Sarajevo doputovala u pratnji supruga Brada Pitta, kako bi zajedno prisustvovali svečanoj premijeri zakazanoj u Olimpijskoj dvorani “Zetra”, koja je za tu priliku pretvorena u kino kapaciteta 5.000 sjedišta.

Izvor: Al Jazeera i agencije