Jolie se u Turskoj sastala sa Erdoganom

Susretu sa Erdoganom prisustvovao je i visoki komesar za izbjeglice UNHCR-a Antonio Guterres (Anadolija)

Holivudsku zvijezdu i ambasadoricu dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) Angelinu Jolie, koja je sinoć doputovala u tursku južnu provinciju Mardin kako bi posjetila sirijske izbjeglice, primio je danas predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Susretu sa Erdoganom prisustvovao je i visoki komesar za izbjeglice UNHCR-a Antonio Guterres koji se nalazi u višednevnoj posjeti Turskoj.

Guterres, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Turskoj, također će obići izbjegličke centre u Mardinu, Sanliurfi i Gaziantepu.

Priznanje turskim vlastima

Jolie je posjetila Tursku i 2012. godine kad se susrela sa sirijskim izbjeglicama, zajedno sa Guterresom u Gaziantepu i Kilisu.

Ona je tada odala priznanje turskim vlastima na brizi o narodu Sirije.

 Jolie je i 2011. godine posjetila tursku južnu provinciju Hatay , 20 kilometara od sirijske granice, kako bi se susrela sa izbjeglicama iz Sirije.

Zajedno sa predstavnicima UNHCR-a i turske vlade posjetila je izbjeglički kamp Altinozu u kojem je bilo smješteno 1.700 sirijskih izbjeglica. 

“Ljudi su došli u ovaj kamp u strahu za vlastite živote i mnogi su mi kazali kako brinu za svoje najbliže koji su još u Siriji”, kazala je tada Jolie.

Novi val izbjeglica

U to vrijeme oko 10.000 izbjeglica bilo je smješteno u četiri izbjeglička kampa o kojima su birnule turske vlasti i Turski crveni krst.

Protekle dvije sedmice novi val od 23.349 Sirijaca koji bježe od sukoba u toj zemlji prešlo je u Tursku, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske u četvrtak.

Tursko-sirijska granica duga je 900 kilometara.

Turska je od početka sukoba u Siriji 2011. godine zbrinula više od 1,7 miliona izbjeglica iz te zemlje, objavio je UN.

Izvor: Agencije