Jolie: Silovanje je ratno oružje

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague i UNHCR-ova specijalna izaslanica Angelina Jolie u Londonu su otvorili četverodnevni globalni summit, kojemu je cilj zaustaviti seksualno nasilje u ratovima.

Na summitu sudjeluje 113 zemalja, te najmanje 900 medicinskih, vojnih i pravnih stručnjaka, dok više od 100 nevladinih organizacija pomaže u kreiranju Protokola za lakše i učinkovitije prikupljanje dokaza s ciljem procesuiranja počinitelja silovanja u ratovima.

“Moramo poslati poruku širom svijeta da nema sramote u tome što je netko preživio seksualno nasilje – sramota je na napadaču. Moramo raditi zajedno na novim i jedinstvenim načinima, bez obzira na granice i religije, spajajući vlade i ljude i prilazeći problemu iz svih mogućih perspektiva”, poručila je Jolie.

Prema njezinom stajalištu, “mit je da je silovanje neizbježan dio sukoba”. Smatra da je riječ o “ratnom oružju uperenom protiv civila, pri čemu se silovanju pribjegava da bi se ponizilo i mučilo ljude, vrlo često i mlade” te upozorava kako je ta “tema predugo bila tabu”.

Razbiti kulturu nekažnjavanja

“Želimo da ovaj summit razbije kulturu nekažnjavanja seksualnih zločina, poveća podršku preživjelima i počne mijenjati situaciju na terenu u najviše pogođenim zemljama”, poručio je ministar Hague.

Dodao je i kako u praksi to znači pooštrenje zakona koji će onemogućiti počiniteljima da izbjegnu pravdi, obučavanje vojnih i mirovnih snaga za djelovanje, kao i povećanje svote novca koja će omogućiti pomoć preživjelima i zaštititi žene i djecu.

Al Jazeerina reporterka Arduana Kurić javlja kako je riječ o najvažnijem međunarodnom skupu organiziranom do sada, na kojem se želi ponovno ukazati kako je silovanje u ratnom konfliktu teško kršenje Ženevske deklaracije u rangu s najtežim ratnim zločinima.

“Zločini su teško dokazivi i zato je mali broj procesuiranih slučajeva. Samo u Bosni i Hercegovini procjenjuje se da je silovano više od 50.000 žena i nepoznati broj muškaraca, a na području Balkana tokom ratova bilo je najmanje 60.000 žrtava. Manje od 30 počinitelja izvedeno je pred sudove”, javlja Kurić.

Dodaje i kako zbog činjenice da su zločini teško dokazivi, i žrtve i tužioci odustaju od tih slučajeva, pa je zato cilj summita da se standardiziraju načini prikupljanja dokaza i procesuiranja počinitelja, ali i da se pomogne žrtvama.

Izvor: Al Jazeera i agencije