Jolie: Sramotno je što Sirijci ne mogu kući

Jolie je posjetila kamp u Libanu, gdje su stotine hiljada sirijskih izbjeglica potražile utočište (Reuters)

Holivudska glumica i ambasadorica dobre volje Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Angelina Jolie, izjavila je u utorak u Libanonu da se međunarodna zajednica treba baviti uzrocima globalne izbjegličke krize i pozvala na diplomatska i politička rješenja.

“Ne možemo umjesto diplomacije i političkih rješenja svijetom upravljati kroz pružanje pomoći”, izjavila je glumica tijekom svog posjeta kampu u dolini Beka na istoku Libanona, u kojem je na stotine tisuća sirijskih izbjeglica potražilo utočište.

Jolie je istaknula kako se nadala odlasku u Siriju gdje bi pomogla izbjeglicama da se vrate svojim domovima, na petu godišnjicu ustanka protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

‘Tragično i sramotno’

“Tragično je i sramotno što smo izgleda tako daleko od tog trenutka”, izjavila je Jolie dodavši kako unatoč trenutačnoj izbjegličkoj krizi u Europi, najveći pritisak ipak osjećaju zemlje Bliskog istoka i Sjeverna Afrika, prenosi Anadolija.

Nakon golemog priljeva izbjeglica u Europu prošle godine, pojedine zemlje EU počele su uvoditi političke i fizičke prepreke migraciji, što je dovelo do nagomilavanja izbjeglica na Balkanu, posebno u Grčkoj.

Jolie je povodom toga pozvala te zemlje da se pridržavaju svojih međunarodnih obaveza i pomognu izbjeglicama.

“Razlog zbog kojeg imamo zakone i obavezujuće međunarodne sporazume je upravo zbog iskušenja da bismo mogli odstupiti od njih u teškim vremenima”, kazala je  UN-ova ambasadorica dobre volje.

Izvor: Agencije