Jordan granicu sa Sirijom proglasio vojnom zonom

Pustinjsko područje postalo je dom za oko 70.000 sirijskih izbjeglica (EPA)

Šef Glavnog štaba jordanske vojske objavio je da je jordanska sjeverna i sjeveroistočna granica sa Sirijom zatvorena vojna zona, navodi se iz vojnog izvora.

General Mishal al Zibn izjavio je da su porozne granice od utorka zatvorena vojna zona, upozoravajući da će svaki pokret u tom području biti tretiran “bez milosti”.

“Na svako kretanje vozila i osoba unutar tih područja bez prethodne najave gledat će se na neprijateljski cilj”, navodi se u saopćenju vojske.

Zapovijed je izdana nekoliko sati nakon što su šesterica jordanskih vojnika ubijena u samoubilačkom napadu na vojnu tačku u pustinji u krajnjem istočnom pograničnom dijelu sa Sirijom, blizu iračke granice, koje je postalo dom za skoro 70.000 sirijskih izbjeglica.

Međunarodni humanitarci izvijestili su kako su jordanske vlasti suspendirale sve akcije humanitarne pomoći u tom području, što bi moglo dovesti u pitanje egzistenciju izbjeglica.

Poruka jordanskog kralja

Kralj Abdulah II osudio je ovaj napad i zaprijetio da će Jordan “gvozdenom pesnicom odgovoriti svakom ko napadne ili pokuša ugroziti njegove granice”.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant kontrolira velika područja susjednih Sirije i Iraka, a Jordan je utvrdio graničnu odbranu kako bi spriječio pokušaje napada i upada na svoju teritoriju.

Jordan je, također, proširio akcije pronalaska simpatizera ISIL-a na svojoj teritoriji te je prošle godine zatvorio stotine osoba koje su promovirale ideje ove oružane grupe na društvenim mrežama.

Bliskoistočno kraljevstvo je član međunarodne koalicije protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Al Jazeera i agencije