Jordan: Hiljadu beba rođeno u izbjeglištvu

Vlasti Jordana tvrde da je u tu zemlju stiglo više od 1,3 miliona izbjeglica (EPA)

Jordanski ljekari pozivaju međunarodnu zajednicu da pomogne u gradnji bolnica u pograničnom pojasu Jordana sa Sirijom, u kojem su usljed konstantnog pristizanja sirijskih izbjeglica odveć popunjeni svi zdravstveni kapaciteti.

Šefica Ginekološke i pedijatrijske bolnice u blizini jordansko-sirijske granice Hani Uleymat za agenciju Anadolija je izjavila da je u posljednjih pet mjeseci u bolnicama u Jordanu rođena 1.061 sirijska beba.

Ukazujući na stalno pristizanje ranjenika i bolesnih izbjeglica iz Sirije, Uleymat navodi da su sve bolnice u pograničnom pojasu već popunjene i da je neophodno hitno povećati zdravstvene potencijale tog kraja.

Jordan sa Sirijom dijeli 375 kilometara granice i zemlja je u koju svakodnevno pristižu hiljade novih sirijskih izbjeglica.

Jordanske vlasti tvrde da je u Jordan stiglo više od 1,3 miliona izbjeglica, od kojih je 600.000 registrirano u Ujedinjenim narodima.

Neadekvatni uvjeti

Sirijske izbjeglice u gradskim područjima Jordana moraju se nositi s neadekvatnim smještajem, velikim dugovima, rastućim cijenama i problemom obrazovanja njihove djece, saopćila je ranije globalna humanitarna agencija.

CARE International je saopćio kako je procjena domaćinstava blizu 2.200 sirijskih izbjeglica pokazala da je 90 posto njih dužna rodbini, stanodavcima, vlasnicima trgovina i susjedima.

Studija objavljena u aprilu pokazala je da samo 52 posto sirijskih dječaka – izbjeglica ide u školu, dok 62 posto djevojčica ide redovno na nastavu.

“Tri godine nakon početka sirijske krize izbjegličke porodice su u sve većoj oskudici”, rekao je Salam Kanaan, direktor CARE-a za Jordan.

“Više od 80 posto njih živi u siromašnim gradskim sredinama ili u predgrađima, često u neadekvatnim stanovima, neformalnim šatorskim naseljima i improviziranim skloništima”, navedeno je iz CARE-a.

Izvor: Agencije