Jordan ‘izdali’ arapski saveznici u vezi Jerusalema

Jordanski kralj već nekoliko dana predvodi diplomatske napore kako bi Donald Trump odustao od odluke o Jerusalemu (Al Jazeera)

Informacije koje su procurile od jordanskih zvaničnika ukazuju na sve veću razočaranost vodećih političkih krugova u Ammanu u pojedine države, koje su oduvijek smatrali tradicionalnim saveznicima, zbog njihovog stava prema odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da ambasadu svoje zemlje premjesti u okupirani Jerusalem i prizna taj grad kao vječnu prijestolnicu Izraela.

Izvori bliski jordanskim centrima odlučivanja izjavili su za Al Jazeeru da je jordanski kralj Abdullah II ostao sam bez svojih tradicionalnih saveznika u sučeljavanju s Trumpovom odlukom, ukazujući u tom pogledu na Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Jedan od izvora navodi da Abu Dhabi, Rijad i Kairo nisu bili u središtu napora Jordana da urgentno reagira po ovom pitanju, već je kralj Abdullah odabrao Ankaru kako bi razgovarao o opasnostima koje sada prijete svetom gradu.

Izvori, također, dodaju da postoji stvarna jordanska bojazan od skrivenog približavanja spomenutih arapskih prijestolnica i Izraela na račun pitanja Jerusalema i cjelokupnog mirovnog procesa.

Zeleno svjetlo

Majid Asfour, novinar jordanskog državnog lista Al Ra'i, ne odbacuje mogućnost da su arapske države “blagoslovile Trumpov potez iza kulisa”. Kaže kako su “možda arapske države dale Trumpu zeleno svijetlo u pomenutoj odluci, zbog čega nije osjećao zabrinutost”, te dodaje da “Jordan danas predvodi najveće napore da se izvrši pritisak na Trumpovu administraciju”.

Jordanski kralj već nekoliko dana predvodi diplomatske napore kako bi Trump odustao od svoje odluke o Jerusalemu, upozoravajući na njene implikacije i opasnosti. Tokom posljednje posjete Washingtonu, kralj Abdullah je upozorio da je izuzetno opasno priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela i premjestiti američku ambasadu u taj grad.

Prilikom posjete u srijedu glavnom gradu Turske, Ankari, gdje se susreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanski kralj je ponovio upozorenje i izrazio ozbiljnu zabrinutost. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Erdoganom, kralj Abdullah je rekao da se “pitanje Jerusalema mora riješiti u skladu s dogovorima” te je dodao da će “negiranje prava muslimana i kršćana na Jerusalem dovesti do eskalacije nasilja”.

Jordanski napori po pitanju Jerusalema su svakako opravdani, budući da su Izrael i Jordan potpisali mirovni sporazum 1994. godine, kojim se potvrđuje pravo Hašemitskoj Kraljevini Jordan na tutorstvo nad islamskim i kršćanskim svetinjama u gradu Jerusalemu.

Unutrašnje aktiviranje

Opozicione stranke i sindikati u Jordanu ponovo su uputili zahtjeve da se poništi mirovni sporazum s Izraelom. Jordanski Parlament je u srijedu održao vanrednu sjednicu, na kojoj se razgovaralo o svim implikacijama američke odluke o Jerusalemu. Zastupnici na sjednici su oštro napali SAD, Izrael i jordansko-izraelski mirovni sporazum. Također su pozvali da se zatvori jordanska ambasada u Tel Avivu, a jordanski ambasador odmah povuče.

Zastupnici su potpisali dva memoranduma, u prvom se traži povlačenje jordanskog ambasadora iz Tel Aviva, a u drugom poništenje Sporazuma Wadi Araba, odnosno jordansko-izraelskog mirovnog sporazuma.

Atef Tarawneh, šef Predstavničkog doma Jordana, kazao je u svom saopćenju da će “Parlament uputiti hitne dopise parlamentima bratskih i prijateljskih država u kojem će pojasniti svu težinu ove odluke i njene opasne implikacije na cijeli region, te će ih podstaći da vrše pritiske na institucije vlasti, u nadi da svoj utjecaj i položaj iskoriste u komunikaciji s američkom administracijom i svim državama koje imaju stvarni utjecaj kako bi se Trump odvratio od ove odluke”.

Još veće razočarenje

Tarawneh dodaje da “američka odluka, ukoliko se ne promijeni, ne samo da potkopava mirovni proces, već ruši dugogodišnje napore u mirovnim pregovorima i šalje poruku pristranosti prema nasilju na račun istine i pravde, čime se povećava razočarenje generacija koje se još uvijek nadaju životu u miru i sigurnosti”.

Jordanski zastupnici su se u srijedu prvi put okupili pred američkom ambasadom u Ammanu, oko koje su pooštrene mjere sigurnosti, u znak protesta protiv Trumpove odluke kojom se Jerusalem priznaje za glavni grad Izraela.

Trumpova odluka dolazi u ozračju napetosti u relacijama Ammana i Tel Aviva, koja traje već mjesecima zbog ubistva dvojice Jordanaca od zaštitara izraelske ambasade u Ammanu. Također, dolazi i u kontekstu kontinuiranih političkih i medijskih huškanja u izraelskim krugovima protiv Jordana, što seže čak dotle da se Jordan opisuje kao “neprijateljska država”.

Izvor: Al Jazeera