Jordan: Kandidati nude do 120 eura glasačima

Jordanci u utorak izlaze na parlamentarne izbore, koje Vlada naziva historijskim. Riječ je o prvim izborima od ukidanja kontroverznih zakona koji su favorizirali kandidate odane monarhiji.

Glasači nisu došli na tipični plemenski predizborni skup samo da bi slušali govore. Zdjele pune ovčetine s rižom i jogurt tradicija su u Jordanu. To jelo služi se stoljećima, a izbori se održavaju tek nekoliko decenija.

Mustafa Hamarneh, stručnjak za političke nauke, bori se za ponovni izbor. Sastaje se sa svojim timom da bi osmislili kako privući glasače. Ovo mu je četvrta predizborna kampanja. Jordanci tradicionalno glasaju prema plemenskoj pripadnosti ili vjerskim uvjerenjima.

Muslimanska braća u izbornoj utrci

“Nadali smo se da će liste biti fokusirane na politička pitanja, promjene i programe. Nažalost, većina ih je u Jordanu sastavljena na osnovu identiteta kandidata”, rekao je Hamarneh.

Mnogi Jordanci kažu da ne vide smisao u izlasku na izbore. Drugi da kandidati ne zaslužuju njihov glas.

“Zovu i traže da izađemo na birališta i glasamo za njih. Nude nam 60 ili 120 eura za glas. Kad budu izabrani, višestruko će vratiti uloženi novac”, kazao je student Mohammad Maher.

Nakon usvajanja novih izbornih zakona, najmoćniji politički pokret u Jordanu, Muslimanska braća, koji je prethodna dva puta bojkotirao izbore, uključio se u utrku. Organizacija ima najveću podršku među Jordancima palestinskog porijekla i onima koji žele da islam ima veću ulogu u zemlji. Ali, na ovim izborima, najjača frakcija Muslimanske braće kandidira se pod nazivom Nacionalni savez za reforme. Ne ističu nikakve slogane, a među kandidatima imaju kršćane i pripadnike drugih manjina.

“U Jordanu nema političkog pokreta čiji se organizacijski kapaciteti i podrška u narodu mogu mjeriti s onim Muslimanske braće. Pristalice pokreta vjeruju da je njihovo vrijeme došlo. Ali, jedan od ispita na ovim izborima bit će pitanje koliko tu podršku mogu pretvoriti u političku moć”, javlja reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Spore promjene

Zaki Bin Rashid iz Nacionalnog saveza za reforme poručuje okupljenima da njegov pokret neće zanemariti siromašne i nezaposlene, kao ni palestinsku borbu. Proveo je 18 mjeseci u zatvoru, zbog kritiziranja Ujedinjenih Arapskih Emirata, saveznika i finansijera Jordana.

“Želimo da Jordan bude demokratska zemlja i narod ima svoj glas u njoj”, rekao je Rashid.

Promjene se u Jordanu odvijaju sporo i oprezno, a ovi izbori će pokazati u kojem smjeru.

Izvor: Al Jazeera