Jordan: Oaza za izbjeglice

Više od pola miliona sirijskih i stotine hiljada iračkih izbjeglica trenutno žive u Jordanu. Ta zemlja je odavno dom izbjeglicama iz više od 40 zemalja, uključujući Jemence, Somalijce i Sudance. Mnogi Južni Sudanci utočište su našli u Jordanu. Kažu da im je život svakodnevna borba i da se osjećaju zaboravljenim.

Muhyidin je prije tri godine došao u Jordan, bježeći od rata u Sudanu. Opasnost je zamijenio oskudicom.

On, njegova supruga i trojke rođene prije šest sedmica žive u garaži.

Mehdija ima 22 godine. Njena 12-godišnja sestra i desetogodišnji brat ubijeni su u sukobima u Darfuru. Žive od pomoći i hrane koju im daju susjedi.

„Ponekad pojedemo samo jedan obrok dnevno. Djeca noću ne mogu spavati jer im treba mlijeko koje nemam. Ne jedem dovoljno da bih mogla dojiti”, rekla je Mahdiya Mohammad Ahmed, izbjeglica iz Sudana.

Muhyidin je studirao u Sudanu. Ali u Jordanu ne može legalno raditi.

Svjetski program za hranu nudi ograničenu pomoć sirijskim izbjeglicama i siromašnim Jordancima, ali druge izbjeglice tek povremeno nešto dobijaju.

„Nismo mogli ostati u Darfuru. Ni sada ne znam gdje su pojedini članovi moje porodice. Bili smo u Južnom Sudanu, a onda došli ovamo. Prvo sam se raspitao i saznao da ovdje postoji ured UN-a koji će nas zaštititi“, navodi Muhyidin Adam Mustafa, izbjeglica iz Sudana.

Shvatio je da se ne smije previše žaliti, kad je Jordan u decembru vratio više od 400 izbjeglica u Sudan.

Deportacije su uslijedile nakon višemjesečnih protesta 3.500 Sudanaca u Jordanu. Ispred ureda UNHCR-a podigli su protestni kamp kako bi zahtijevali više pomoći i preseljenje u druge zemlje.

Prekršeno međunarodno pravo

Iako su protesti bez dozvole nezakoniti, vraćanjem izbjeglica u zemlje iz kojih su pobjegle prekršeno je međunarodno pravo.

„Izbjeglice kažu da su ih pripadnici jordanskih snaga sigurnosti ukrcali u autobuse, govoreći da ih čeka preseljenje. Umjesto toga, odvezli su ih na aerodrom i poslali u Sudan. Vjeruje se da su neki od njih tamo uhapšeni, dok su drugi otišli u Egipat”, javlja reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Iz UNHCR-a kažu da su pokušali spriječiti deportacije, ali da u Jordanu osjećaju da su preopterećeni.

„Rat se vodi na 90-ak kilometara udaljenosti. Na istoku je Irak, na zapadu palestinske teritorije. Jordan ima prilično nestabilno okruženje i ne toleriše prisustvo onih koji remete red“, kazao je Andrew Harper, UNHCR.

Muhyidin priznaje da je u Jordanu, koliko god bilo loše, ipak, bolje nego u Sudanu. Ali izbjeglice su na težak način naučile da i to utočište ima granice.

Izvor: Al Jazeera