Jordan traži 7,6 milijardi dolara za sirijske izbjeglice

Kralj Jordana Abdullah ranije je upozorio da je ta zemlja na 'ivici ključanja' zbog priliva izbjeglica iz Sirije (Reuters)

Jordan je saopćio da mu je potrebno 7,6 milijardi dolara do 2019. godine kako bi se bavio posljedicama šestogodišnje sirijske krize, uključujući pružanje utočišta za 650.000 izbjeglica.

Apel je upućen diplomatima iz zemalja donatora, prenosi Fena.

Jordanski premijer Hani al-Mulki izjavio je da je apel iz 2016. godine ispunjen samo polovično i zatražio je od donatora da daju veći doprinos u ovoj godini.

Gotovo pet miliona Sirijaca koji su pobjegli pred građanskim ratom u domovini pronašlo je utočište u susjednim zemljama, među kojima je i Jordan, prenosi AP.

Prošle godine kralj Jordana Abdullah upozorio je da je ta zemlja na “ivici ključanja” zbog priliva stotina hiljada izbjeglica iz Sirije i pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pomoć ako želi da Jordan zadrži izbjeglice koje dolaze.

‘Ogromni pritisak’

Kralj Abdullah rekao je da su jordanske socijalne službe, infrastruktura i ekonomija pod “ogromnim pritiskom”.

“Prije ili kasnije brana će pući”, naveo je on, istakavši da Jordan možda neće moći primati još Sirijaca.

Izbjeglice iz Sirije čine gotovo 20 posto stanovništva u Jordanu, a ta zemlja decenijama je pružala dobrodošlicu onima koji bježe od rata iz Palestine, Iraka, a sada i iz Sirije.

Prema riječima kralja Abdullaha, Jordanci trpe zbog priliva izbjeglica zato što se 25 posto državnog budžeta troši na pružanje pomoći izbjeglicama, javne službe su preopterećene i mnogi teško nalaze posao.

On je dodao i da su radna mjesta, obrazovni i zdravstveni sistem pod značajnim pritiskom u Jordanu.

Izvor: Agencije