Jordan tvrdi da je uništena petina potencijala ISIL-a

Jordanski kralj Abdullah II obećao je da će se 'nemilosrdno' boriti protiv ISIL-a (AP)

Vojska Jordana saopćila je kako je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) pretrpjela gubitak od najmanje 7.000 boraca i petinu borbenih sposobnosti od kako su počeli zračni napadi međunarodne koalicije na njihova uporišta.

“ISIL je izgubio 20 posto borbene moći od kako je međunarodna koalicija počela zračne napade prije šest mjeseci”, izjavio je general-major Kraljevskih zračnih snaga Jordana Mansour al-Jabour na konferenciji za novinare.

Jordanski borbeni avioni su u okviru djelovanja koalicije izveli 946 zračnih napada na ISIL.

Prošle sedmice je jordanski kralj Abdullah II obećao da će se “nemilosrdno” boriti protiv ISIL-a nakon što je u javnost pušten videosnimak koji prikazuje spaljivanje živog jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha.

U posljednja tri dana jordanski avioni su pojačali zračne napade na ISIL.

Kerry pozdravio uspjehe koalicije

Prošlog ljeta ta je organizacija preuzela kontrolu nad velikim dijelovima teritorije u Siriji i Iraku, ubivši pritom hiljade ljudi.

 U augustu prošle godine međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, počela je borbu protiv ISIL-a.

Američki državni sekretar John Kerry u međuvremenu je izrazio potrebu za jačim naporima u borbi protiv “ekstremista”, uključujući borbu protiv ideološke propagande, neovisno od one koja se vodi na bojnim poljima.

“Borba na bojnim poljima protiv nasilnih ekstremista neće biti presudna, ona će se voditi i dobiti u učionicama, na radnim mjestima, u bogomoljama, u centrima lokalnih zajednica, na uglovima gradskih ulica i u vladinim salama”, izjavio je Kerry na Konferenciji o međunarodnoj sigurnosti koja je održana u Minhenu.

Pozvao je zemlje da usvoje zakone o suzbijanju regrutiranja terorista, ali i mjere koje se odnose na netoleranciju, finansijsko beznađe i isključivost.

“Moramo stvoriti alternative za nasilni ekstremizam u zemljama u kojima on prevladava”, rekao je Kerry te pozdravio uspjeh međunarodne koalicije koja se bori protiv ISIL-a.

I diplomatija, i napadi

“Zahvaljujući diplomatskoj saradnji koalicijskih partnera, zračnim napadima i podršci iračkih kurdskih snaga na terenu, zajedno smo potisnuli ISIL”, kazao je Kerry.

Podsjetio je kako se prije nekoliko mjeseci ISIL “nadao lakoj pobjedi” u sirijskom gradu Kobaniju, ali je izgubio najmanje 1.000 vojnika i “otvoreno priznao poraz”.

Kerry je potvrdio da su koalicijske snage do sada izvele oko 2.000 zračnih napada i preuzele oko 700 kvadratnih kilometara teritorije, što je jedna petina teritorije koju kontrolira ISIL.

“Lišili smo militante 200 postrojenja nafte i plina iz kojih su oni ostvarivali prihode. Omeli smo njihovu komandu, narušili im propagandu i izbacili polovinu njihovog liderstva”, pohvalio se Kerry.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, najmanje 13.000 boraca iz 80-ak zemalja pridružilo se ISIL-u i drugim naoružanim grupama u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije