Jordan u borbi za ezan u okupiranom Jerusalemu

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti zasjedalo je o krizi na zahtjev Švedske, Francuske i Egipta (AP)

Piše: Raed Awad

AMAN – Prvi put u historiji jordanskog Parlamenta ostat će zabilježeno da je zastupnik Nabil al-Shishani proučio ezan na sjednici posvećenoj raspravi o saopćenju nove jordanske Vlade, na čelu s Hanijem al-Mulaqijem. Sjednica je svjedočila burnim raspravama između zastupnika i Vlade o donošenju odluke kojom bi se Izrael spriječio i primorao da odustane od prijedloga zakona o zabrani ezana.

Tokom parlamentarne sjednice, ministar vanjskih poslova Jordana Nasser Judeh reagirao je u kratkom saopćenju na ovakav potez Izraela, naglasivši da se Jordan protivi bilo kakvoj zabrani učenja ezana u kompleksu džamije Al-Aqsa. Ovakav stav Judeha izazvao je kritike ostalih zastupnika, koji su se usprotivili ograničavanju saopćenja Vlade samo na grad Jerusalem, bez ostalih palestinskih gradova na okupiranoj teritoriji.

Metež koji je nastao na sjednici primorao je predsjednika jordanskog Predstavničkog doma da zakaže posebnu sjednicu novog saziva Vijeća, na kojoj bi se raspravljalo o izraelskoj odluci o zabrani učenja ezana u Jerusalemu te da se izda saopćenje u kojem bi se osudio ovakav izraelski potez.

Izraelska zabrana je ništavna

Prema riječima političkog analitičara Mahera Abu Teira, Izraelu se na ovaj način daje mogućnost da prekine snabdijevanje džamije Al-Aqsa električnom energijom i zabrani učenje ezana.

Istu stvar učinila je i Direkcija za vakufe u Jerusalemu pri Ministarstvu vakufa. Tako je Abdullah al-Abadi, predsjednik ove uprave, izjavio da je bilo kakav korak koji Izrael poduzima u cilju zabrane ezana u Jerusalemu “ništavan, da nema nikakav kredibilitet i da se po njemu neće postupati”, budući da su ga donijele okupacione vlasti. Na temelju međunarodnih zakona, ove vlasti nemaju ovlasti vršiti izmjene bilo kojeg oblika društvenog i vjerskog života u okupiranoj državi.

Jordanska diplomatija uspjela je prošlog mjeseca dobiti potvrdu Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu da je Brdo hrama isključivo arapska i islamska kulturna baština. To je opovrglo izraelske tvrdnje i mitove, čime se u međunarodnim okvirima staje ukraj snu o “navodnom hramu” u kompleksu džamije Al-Aqsa.

Prema riječima eksperta za međunarodno pravo Anisa al-Qasima, Jordanu treba stvarna politička odluka za aktiviranje rezolucije UNESCO-a, kako ne bi ostala mrtvo slovo na papiru, poput niza drugih odluka međunarodnih organizacija. Qasim je za Al Jazeeru kazao da je Izrael dao Jordanu pravo da vodi brigu o svetim mjestima u okupiranom Jerusalemu, što podrazumijeva i pitanje ezana sa džamija, pa čak i crkvenih zvona.

Reakcija na rezoluciju UNESCO-a

Ukazao je na to da Izrael mora poštovati uvjete sporazuma koji je potpisan između dvije strane, ili će Jordan biti primoran smanjiti sigurnosnu koordinaciju, ili je u potpunosti poništiti. Posljedice toga snosit će sam Izrael, jer je Jordan država s kojom ima najdužu granicu u poređenju s ostalim državama s kojima graniči.

U isto vrijeme se Maher Abu Tair  kolumnista egipatskog dnevnog lista Al-Dustour, pita je li ova odluka Izraela o zabrani ezana reakcija na rezoluciju UNESCO-a na osnovu koje se Brdo hrama smatra isključivo arapskom i islamskom kulturnom baštinom. Ovakva odluka UNESCO-a razljutila je izraelsku stranu, budući da se njom negira veza Jevreja s Brdom hrama. Abu Tair je u svom tekstu skrenuo pažnju jordanskoj Vladi na samo vrijeme donošenja ovog izraelskog prijedloga zakona, premda ovakva izraelska praksa nije rezultat momenta.

Naglasio je da se pažnja treba usmjeriti na aktiviranje posljednje odluke UNESCO-a te da nema potrebe za donošenjem drugih odluka protiv Izraela kada je riječ o kopanju tunela ispod džamije Al-Aqsa i nereda kojeg izazivaju ekstremne skupine Jevreja prilikom upada u kompleks džamije Al-Aqsa.  

Izvor: Al Jazeera