Jordan: Vlasti osujetile ‘zavjeru terorista’

Osumnjičeni su planirali seriju napada čija bi meta bili trgovinski centri, diplomatske misije, hoteli i drugi ključni objekti (EPA)

Jordanske vlasti osujetile su “terorističku zavjeru” i uhapsile 11 osoba koje su planirale izvesti samoubilačke bombaške napade čije bi mete bile strane diplomate i trgovinski centri, izvijestila je agencija Petra.

“Obavještajna služba osujetila je terorističku zavjeru usmjerenu protiv nacionalne sigurnosti, 11 pripadnika terorističke grupe povezane s ideologijom Al-Kaide”, navodi se u izvještaju.

Osumnjičeni su planirali seriju napada čija bi meta bili trgovinski centri, diplomatske misije, hoteli i drugi ključni objekti, a namjeravali su upotrijebiti eksploziv, automobile bombe, automatske puške i minobacače, navela je jordanska državna agencija.

Počelo ispitivanje

Izvor iz suda je za AFP rekao da je slučaj predat vojnom tribunalu, koji je počeo ispitivanje “11 jordanskih državljana iz salafističkih pokreta”.

Neimenovani izvor je kazao da će protiv njih biti podignuta optužnica za terorizam i posjedovanje eksploziva, za što je zaprijećena smrtna kazna.

Ministar za informiranje Jordana Samih Maaytah je na konferenciji za novinare izjavio kako je 11 osumnjičenih ušlo u Jordan iz susjedne Sirije.

“Uhapšeni su prešli preko granice iz Sirije i uhvaćeni su na djelu”, istakao je ministar i dodao da je kod osumnjičenih pronađeno oružje i mape s lokacijama koje su planirali napasti.

Izvor: Agencije