Jordanski avioni tukli položaje ISIL-a

Kralj Abdullah (desno) posjetio oca pilota kojeg su poginuli borci ISIL-a (AP)

Jordanski borbeni avioni izveli su zračne napad na položaje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćili su vojni izvori.

Dan nakon što je kralj Jordana Abdullah II obećao da će snažno odgovoriti na spaljivanje pilota Moaza al-Kasasbeh, koji je bio zarobljenik ove oružane grupe, vojska je u sklopu međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države (SAD) izvela napad, javlja agencija Anadolija.

U saopćenju za javnost, vojska Jordana nije specificirala koja mjesta su tačno bila meta napada, ali Al Jazeera saznaje da je kralj Abdullah kazao Kasasbehovom ocu Safiju da su se borbeni avioni upravo vratili iz Raqqe, ISIL-ovog uporišta u Siriji.

“Avioni jordanskih kraljevskih snaga upravo su stigli iz Raqqe nakon bombardiranja”, rekao je al-Kasasbeh. “Ako Bog da, mi ćemo ih uništiti u Siriji. Molimo Boga da nam pomogne da ih uništimo”, dodao je.

‘Okrutan odgovor’

Al Jazeera također doznaje iz izvora iz iračke granične policije u pokrajini Anbar na zapadu Iraka, da su se jordanski vojnici pomjerili prema iračkoj granici, u područje nasuprot grada Trebil.

Do sada su jordanski borbeni avioni djelovali samo nad teritorijom Sirije.

Kralj Abdullah je ranije obećao da će pojačati napade na ISIL nakon što je na internetu prikazan videosnimak spaljivanja živog pilota kojeg su militanti zarobili nakon što se njegov borbeni avion srušio u sirijskom gradu Raqqa u decembru prošle godine. Snimak je izazvao gnušanje i osude širom svijeta.

Kralj  je danas posjetio porodicu Kassasbeh u selu Aye blizu Karaka kako bi izjavio saučešće.

Kralj Abdullah je kazao da će odgovor Jordana biti okrutan jer se ISIL ne bori samo protiv Jordana već i protiv islama i njegovih vrijednosti. Putem jučerašnjeg saopćenja za javnost čvrsto je obećao da će snažno “gađati militante u svakom centru njihovih uporišta”.

U Washingtonu su vodeći članovi kongresa pozvali da se pojača američka vojna pomoć kraljevini. SAD trenutno Jordanu pruža ekonomsku i vojnu pomoć od jedne milijarde dolara godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije