Jordanski princ kandidat za lidera FIFA-e

Hussein: Najpopularniji sport na svijetu zaslužuje vrhunsku nogometnu vlast (Getty Images)

Nakon aktuelnog predsjednika Švicarca Seppa Blattera (78) i Francuza Jeromea Champangea (56) u utrku za novog predsjednika Svjetske nogometne asocijacije uključio se i jordanski princ Ali bin Al Hussein (39), prenose agencije.

“Istakao sam kandidaturu za predsjednika FIFA-e jer smatram kako je vrijeme da prekinemo interne rasprave i vratimo se sportu”, poručio je Hussein, dodavši kako bi svjetska kuća nogometa trebala biti “organizacija koja je uzor transparentnosti i dobrog upravljanja”.

Jordanski princ trenutno vrši dužnost predsjednika Nogometnog saveza Jordana, a od 2011. godine je dopredsjednik FIFA-e i najmlađi je član Izvršnog odbora ove organizacije.

“Odluku nisam donio lagano, no o svemu sam dobro razmislio. Vrijeme je za promjene. Najpopularniji sport na svijetu zaslužuje i vrhunsku nogometnu vlast”, dodao je Hussein, koji se školovao u domovini, Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj.

Izbori u maju

Nogometni analitičari navode kako je on blizak predsjedniku Evropske nogometne asocijacije Michelu Platiniju, koji je nekoliko puta istakao kako se neće kandidirati za poziciju prvog čovjeka svjetskog nogometa.

Blatter se kandidirao za peti mandat predsjednika FIFA-e uprkos silnim kritikama koje dolaze na njegov račun, ponajviše iz Evrope.

U januaru je kandidaturu istaknuo i Francuz Champange, koji je do 2010. punih 11 godina bio je član Izvršnog odbora FIFA-e.

Blatter je predsjednik Svjetske nogometne asocijacije posljednjih 16 godina, a da li će ostati na ovoj funkciji bit će poznato u maju ove godine, kada će biti održani izbori za predsjednika FIFA-e.

Izvor: Agencije