Još bez optužbi za požar u Hutovom blatu

Hutovo blato još se nije oporavilo od prošlogodišnjeg požara. Tada je uništeno 80 posto površine ovog Parka prirode, koji je, prema Ramsarskoj konvenciji, od svjetskog značenja.

“Niska vegetacija u Hutovu blatu počela se obnavljati sama. No, problem je ona viša. Drveće za obnovu treba ljudsku pomoć i novu sadnju, a nje ovdje još nema”, izvještava Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.

Štete su procijenjene na oko 1,4 miliona eura. No, u ekološkom smislu, one su nemjerljive, govore u Parku.

Manjak pomoći

Ovdje je zabilježeno više od 160 vrsta ptica, više od 20 vrsta riba, čak i endemskih, preko 600 biljnih vrsta.

Požar je sve to ugrozio, kao i kasniji manjak pomoći. Više zabrinutih za Hutovo blato je u inozemstvu, smatraju u Parku prirode.

“Mislim da je više međunarodna zajednica i međunarodne organizacije zabrinute za Hutovo blato nego domaće institucije vlasti. Znamo da je vrijeme recesije. Čekamo da nas se netko sjeti da značajnije krenemo u obnovu ovog parka”, kaže Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo blato.

Još niko nije optužen za, kako je utvrđeno, namjerno izazvan požar.

U policiji sumnjaju u odgovornost mještana, koji redovito pale biljni otpad na obližnjim imanjima. No, sve je teško dokazivo.

‘Preblage kazne’

U posljednjem slučaju požara oko Mostara uhvatili su dva piromana. Očekuju teže kažnjavanje, kao opomenu. Kazne su, govore policajci, preblage.

“Ne bismo željeli ni komentirati, ni utjecati na odluku suda. To procenjuju kvalificirani suci koji rade. Ali je činjenica da su kazne dosada preblage. Iako dosada nismo imali puno presuda za ovakvu vrstu djela”, kaže Srećko Bošnjak, načelnik krim-policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Valja mijenjati cijeli sistem, od zaštite do sankcioniranja, stav je i policajaca i ekologa.

Ali i vratiti značaj prirodnim bogatstvima, sve češće ugroženim zbog neodgovornosti i slabe organiziranosti nadležnih.

Izvor: Al Jazeera