Još bez optužnica za ubistva u Skoplju

Dva i po mjeseca nakon privođenja osumnjičenih za petostruko ubistvo u blizini Skoplja još nije podignuta nijedna optužnica.

Istražni sudija kaže da još traju istražna dejstva i ekspertize, a advokati osumnjičenih čekaju da im dokazi budu prezentirani. Porodice osumnjičenih kažu da ne postoji krivica uhapšenih za ono za šta se sumnjiče, izvještava Milka Smilevska iz Skoplja. 

Dokazi koji terete osumnjičene za petostruko ubistvo kod Skoplja još nisu dostavljeni njihovim braniocima. Od šestorice osumnjičenih za ubistva, četvorica su već dva i po mjeseca u istražnom zatvoru, a dvojica u bjekstvu.

Oružje nije pronađeno

Njihovi branioci su iznenađeni što istražni sudija u ovom postupku Vladimir Tufegdžić i tužilaštvo za organizovani kriminal još ne izlaze sa dokazima.

Naser Raufi, advokat jednog od osumnjičenih, kaže: “Oružje kojim je počinjen ovaj zločin, uistinu morbidan, nije pronađeno. Niti mislim da ima neke forenzike u vezi sa ovim krivično pravnim dejstvom. Po meni nema nikakvih dokaza, da su postojali bili bi prikazani. Nema, ubeđen sam, ni bioloških tragova DNK”.

Branioci imaju utisak da istraga miruje.

Asmir Alispahić, Raufijev kolega, branilac osumnjičenog, smatra: “Mi smo u redovnoj komunikaciji sa istražnim sudijom, sa tužiteljstvom, tako da mi čekamo na njihov poziv, kako bi mogili vidjeti kako njihovi branitelji, kakve to dokaze posjeduju. Naravno i sami osumnjičeni u ovoj fazi da vide šta ima, kako ima i šta će se dešavati u toku dalje istrage”.

Istražni sudija Vladimir Tufegdžić, međutim, kaže da istraga ide svojim tokom.

Nisu ispitani od maja

“Kompletiraju se dokazi, čekamo na rezultate nekih vještačenja i dodatnih analiza. Za istragu imamo zakonski rok od šest mjeseci, što ne znači da proces neće i ranije završiti. Ovo je prvi slučaj u Makedoniji kad imamo osumnjičene za krivično djelo terorizam. Prema krvičnom zakonu, za ovo djelo predviđena je i zatvorska kazna doživotni zatvor, tako da je pritvor osumnjičenih, prema zakonu, obavezan”, kaže on. 

Rođak jednog od osumnjičenih, koji je htio da ostane anoniman, kaže da njegov brat nema nikakvu krivicu.

Izražava duboko saučešće familijama ubijenih i spreman je da ih lično posjeti, ukoliko oni to prihvate.

Pritvorenima su omogućene redovne posjete advokata i članova porodice. Nakon prvog saslušanja pred istražnim sudijom početkom maja, tokom kojeg se većina branila šutnjom, osumnjičeni nisu ponovo ispitivani.

Izvor: Al Jazeera