Još jači sukob u Libiji, uplela se i Misrata

Pripadnici naoružane grupe “Misrata” zauzeli su nekoliko vojnih kontrolnih tačaka na istoku libijskog glavnog gradaTripolija, javlja Anadolija. Prema dosadašnjim podacima, u tim sukobima je ubijeno šest osoba, dok je veliki broj ranjenih.

Naoružane snage Misrata u regiji Tacura izvele su napad i zauzele nekoliko vojnih kontrolnih tačaka. S druge strane, Vladine vojne snage i policija su pokušale spriječiti snage Misrate da uđu u taj dio Libije.

U regiji Gargur vode se žestoki sukobi između Vladinih snaga i paravojnih jedinica koje predvodi Misrata. 

Tahir Pasa Aga, komandant Misrate za lokalne medije je izjavio da demonstracije protiv ove jedinice u petak nisu bili mirovne kao što to tvrde pojedini mediji.

“Pucali su na nas. Demonstranti su koristili žene i djecu kao štit. Nećemo napustiti Tripoli sve dok se ne donese ustav i dok država ne počne funkcionirati normalno. Samo nas mrtve mogu iznijeti iz Tripolija”, rekao je čelnik te paravojne jedinice.

Ubijeno 16 pripadnika Misrate

I u Sirteu, na istoku Tripolija, ispred zgrade suda desili su se napadi naoružane skupine na službenike Vlade.

Predsjednik tamošnjeg suda Salih Abdulmevla izjavio je da su napad izvršile naoružane osobe i tom prilikom zapalile nekoliko automobila koja pripadaju sudskim ustanovama.

Inače, u sukobima građana i pripadnika jedne naoružane skupine u Tripoliju, koji su počeli u petak, do danas je ubijeno 48 osoba, dok je 391 osoba ranjena.

Prema navodima policije u sukobima je ubijeno i 16 pripadnika paravojne jedinice Misrata.

Lokalna Skupština Tripolija uputila je poziv građanima da nastave sa protestima sve dok jedinice Misrate ne napuste glavni grad te zemlje. Čelnici Misrate tvrde da su za sukobe odgovorne lokalne vlasti u Tripoliju.

Prema posljednjim podacima, još uvijek se vode borbe između vladinih snaga sigurnosti i pripadnika Misrate.

“Oružje izvan ruku vojske i policije je opasno. Sve naoružane skupine moraju napustiti Tripoli, bez izuzetka. Demonstracije su bile mirne i odobrene, a na demonstrante se zapucalo kada su ušli u oblast Gharghur, gdje se nalazi štab policije”, kazao je Ali Zeidan, libijski premijer.

Vanredno stanje u Tripoliju

Snage sigurnosti u Tripoliju proglasile su vanredno stanje u slijedećih 48 sati, pokušavajući uspostaviti red nakon krvavih obračuna u gradu.

Specijalne snage libijske vojske zauzele su Ministarstvo pravosuđa zahtijevajući da sve naoružane grupe napuste Tripoli jer, u suprotnom, upozoravaju vlasti – moglo bi doći do masakra.

Sukob civila i paravojnih snaga izbili su u petak kada su pripadnici milicije otvorili vatru na stotine demonstranata koji su zahtijevali da te paravojne snage napuste Tripoli nakon što su učestvovale u brojnim okršajima.

Novinar Reutersa vidio je kako protivavionski top puca u okupljeno mnoštvo s mjesta na kojem su bili pripadnici milicije.

Demonstranti su se najprije razbježali, ali su se potom vratili naoružani i napali zgrade u kojima su se pripadnici milicija skrivali dok nije pao mrak.

Vlasti nemaju kontrolu

Na poprište sukoba stigli su deseci vojnih kamiona, nastojeći razdvojiti sukobljene strane. Vojska je zatvorila ulice kako bi spriječila širenje sukoba.

Libijska vlast ne uspijeva se izboriti s brojnim paravojnim snagama koje su povezane s različitim plemenima i političkim opcijama i ima velikih teškoća u uspostavi regularne policije i vojske, pišu agencije.

Mnoge paravojne snage na državnom su budžetu, ali djeluju bez kontrole vlasti.

Prošlog je mjeseca milicija zarobila premijera Alija Zaidana u glavnom gradu, a oslobodila ga je par sati kasnije druga paravojna jedinica.

Izvor: Al Jazeera i agencije