Još jedan kongresmen odlazi zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Franksovo saopćenje uslijedilo je nakon što je senator Al Franken u četvrtak najavio da će podnijeti ostavku (Reuters)

Treći član američkog Kongresa napušta položaj zbog optužbi za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Riječ je o republikanskom kongresmenu iz Arizone Trentu Franksu, koji je saopćio da podnosi ostavku pošto je Etički komitet Zastupničkog doma objavio da će otvoriti istragu zbog mogućeg seksualnog zlostavljanja pripadnica njegovog osoblja.

U saopćenju objavljenom kasno u petak, Franks je priznao da je članice osoblja doveo u neugodnu situaciju kada je raspravljao o pitanjima vještačke oplodnje i rađanja putem surogat roditelja, ali je odbacio da je imao bilo kakav fizički kontakt s njima, prenosi Glas Amerike.

Franksovo saopćenje uslijedilo je nakon što je senator Al Franken u četvrtak najavio da će podnijeti ostavku, uslijed sve burnijih zahtjeva svojih kolega da napusti položaj zbog optužbi za neprimjereno seksualno ponašanje.

‘Ikona borbe za prava Afroamerikanaca’

“Znam u svom srcu da ništa nisam učinio kao senator, ništa što bi obesčastilo ovu instituciju. Danas, ipak, objavljujem da ću u narednim sedmicama podnijeti ostavku kao član Senata Sjedinjenih Američkih Država”, izjavio je Franken.

Ranije ove sedmice povukao se sa funkcije član Predstavničkog doma Kongresa sa najdužim stažom, demokratski kongresmen iz Michigana John Conyers, koji je odbacio optužbe da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući bivše članice osoblja.

Conyers (88), ikona borbe za građanska prava Afroamerikanaca, koji je u u Zastupničkom domu od 1965. godine, neslavno je okončao dugu političku karijeru, tokom koje je sarađivao s Martinom Lutherom Kingom Jr. i Rosom Parks.

Izvor: Agencije