Još jedan ministar podnio ostavku u britanskoj vladi

Drugog referenduma o Brexiitu  neće biti, poručili iz premijerkinog kabineta (EPA)

Još jedan ministar podnio ostavku u britanskoj vladi; 2. Trump tvrdi da ima neizmjerno povjerenje u američke obavještajce

Britanski ministar za vojne nabavke Guto Bebb podnio je ostavku nakon što je u ponedeljak uveče glasao protiv amandmana na prijedlog zakona o carini, koji je podržala vlada kao dio planova za Brexit.

Bebb je glasao protiv amandmana koji će staviti tačku na britansku naplatu carina za EU nakon izlaska te zemlje iz Unije, ukoliko ne bude usaglašen recipročni aranžman, navodi Reuters.

Amandman je britanski parlament, uz podršku vlade, usvojio u ponedjeljak tijesnom većinom. 

Bebb je, inače, četvrti član britanske vlade koji je podnio ostavku nakon što su 9. jula, u znak protesta zbog planova premijerke o izlasku zemlje iz EU, ostavke podnijeli ministar spoljnih poslova Boris Johnson i ministar za Brexit David Davis, kao i Steve Baker, zamjenik ministra za Brexit.

Nema novog referenduma

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May izjavio je u ponedjeljak da drugog referenduma o Brexiitu  neće biti, ponovivši premijerkino uvjerenje da njezin plan o napuštanju Evropske unije jest jedini način da se postigne sporazum koji ispunjava vladine ciljeve.

“Britanski narod je glasovao da napusti Evropsku uniju. Neće biti drugog referenduma…pod bilo kojim okolnostima”, rekao je glasnogovornik novinarima, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Britanska Vlada postigla je 6. jula dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Brexita, izjavila je premijerka Theresa May.

Ministri su podržali plan o stvaranju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu s EU-om, na temelju zajedničkog pravilnika, kao i “kombiniranom carinskom teritoriju”.

Izvor: Agencije