Još jedna banka u RS-u na korak do gašenja

Banka Srpske, u vlasništvu bh. entiteta Republika Srpska, do daljnjeg je zatvorena. Entitetska Agencija za bankarstvo uvela je privremenog upravnika, koji će od 60 dana predložiti mjere za spas ili likvidaciju banke. To je drugi takav slučaj. Prije godinu dana isto se desilo i u bijeljinskoj Bobar banci, koja je, nakon toga, izgubila dozvolu za rad, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Rade Marić zaputio se iz Kneževa, udaljenog 50 kilometara od Banjaluke, da podigne novac. Nije znao da je Banka Srpske zatvorena dok nije stigao pred vrata. Ne rade ni banka, ni bankomati.

“Ljudi daju to novca što ima, da malo uštede za neke potrebe, da ima, i vidiš šta… Nema računa tu davati više. Nisi siguran više nigdje. Ako imaš, drži ih kod sebe, a ni kod sebe nisi siguran. Nisi ni u banci”, kaže Marić.

Ni privremeni upravnik Petar Mićić nije siguran šta će biti s bankom. Kaže da interventni tim popisuje stanje. Za pet dana bi trebao dobiti taj popis, odnosno interventnu knjigu. Radnici za sada imaju posao, a uprava je smijenjena. Isplata do daljnjeg nema, ali uplate primaju. Uključujući i rate kredita.

“Što se tiče neurednih klijenata, mi ćemo prema njima krenuti malo agresivnije i primijeniti mjere prinudne naplate, kao i aktiviranje instrumenata, svih raspoloživih obezbjeđenja”, kaže privremeni upravnik Banke Srpske.

Milionski dugovi

Nedavno je Agencija za bankarstvo RS-a smijenila direktora Banke Srpske. S obzirom da Nadzorni odbor nije uspio imenovati novog direktora, Agencija je postavila privremenu upravu. U Agenciji pojašnjavaju da to ne znači automatski stečaj ili likvidaciju, već da postoji i opcija pripajanja drugoj banci.

“Razlozi za imenovanje privremene uprave jesu što banka nije poslovala u skladu sa Zakonom o bankama RS-a, odnosno nije poštovala naloge Agencije za bankarstvo, i adekvatnost kapitala banke je pala ispod zakonski propisanog minimuma”, objašnjava Sanja Zec iz Agencije za bankarstvo RS-a.

Da Banka Srpske nema dovoljno kapitala, priznale su i entitetske vlasti prije nekoliko mjeseci – 2014. godinu završila je sa gubitkom od 8,5 miliona eura, najavljivali su prodaju 74 posto državnog kapitala za 17 miliona eura, kako su govorili, kupcu sa Zapada.

“Očigledno da ne možemo dugoročno obezbijediti stabilnost i ovo je bio jedini način. Dakle, pored toga, kupac se obavezuje u privatizacionom ugovoru, u roku kako je to predviđeno zakonom, da dokapitalizuje banku i poveća njen kapital za 300 miliona evra”, kazao je tada Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Do 2013. godine banka je bila vlasništvu litvanske Ukio grupe. Gubici su prelazili 16 miliona eura. Vlada RS-a je uložila 17 miliona, preuzela vlasništvo i promijenila ime.

Više u videosnimku…

Izvor: Agencije