Još jedna titula ‘bosanskog dijamanta’

 

 

Piše: Mladen Obrenović

“Bosanski dijamant” donio je još jednu titulu Manchester Cityju. Iako je u klubu punom skupih zvijezda i velikih nogometnih imena, kakav City sigurno jeste, teško nekoga posebno izdvojiti, Edin Džeko definitivno je jedan od najzaslužnijih.

Iza njega je jedna od težih sezona, puna frustracija zbog izostavljanja iz ekipe, čekanja prilike za ulazak s klupe, ali je u posljednjim kolima davao golove i asistirao u utakmicama koje su City dovele do druge titule u tri godine. Iako je ispred njega, prema broju postignutih golova u svim natjecanjima, bio samo Sergio Aguero, Džekinih 26 golova, od čega 16 u prvenstvu, svakako su puno značili novom engleskom prvaku.

Posljednja ovosezonska utakmica u nebesko plavom dresu “Građana” (pobjeda protiv West Hama 2:0) bila je vrhunac jedne sjajne godine, klupske i reprezentativne, ali i odlična priprema za sve ono što Džeku i “Zmajeve” uskoro čeka na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

“Iza Edina je teška sezona, jer je proživio mnoge trenutke koji nisu baš bili jednostavni. U klubu je bio stavljen u drugi plan, a u jednom momentu je bilo i pitanje odlaska. Doživio je nepravdu od trenera, poslije je došlo i sve ono što se događalo u reprezentaciji, na prijateljskoj utakmici s Egiptom i poslije nje. Sad je sve iza njega, a titula je terapija na najbolji mogući način. To će ga najbolje pripremiti za nešto kao što je Svjetsko prvenstvo, jer će on tamo dati ne 100, nego 120 posto od sebe”, vjeruje Mehmed Baždarević, trener i nekadašnji igrač.

Muhamed Konjić [EPA]

“Najviše sam sretan zbog Džekine zrelosti, jer u takvoj situaciji i među velikim zvijezdama, gdje igrači poput Teveza i Balotellija ne mogu da uspiju, Džeko je svojom staloženošću, kvalitetom, mirnoćom i upornošću napravio nešto što bi rijetko koja zvijezda napravila. Takvim pristupom on je klub i trenera natjerao da ga iskoriste u najbitnijim momentima. Upravo to navijači znaju cijeniti i zato nije neobično sa tribina čuti pjesmu, tečnu i lijepu, posvećenu Džeki”, priča Konjić.

Raduje ga što je “naš čovjek uspio u jednoj zahtjevnoj ligi i jednom zahtjevnom klubu s toliko kvalitetnih igrača. U klubu koji godinama dovodi velike igrače za velike sume i u kojem su uspijevali samo najbolji, uspio je i naš Džeko”, konstatira Konjić.

Dok sudija ne odsvira kraj

I on, kao i drugi zaljubljenici u engleski nogomet, podsjeća kako se ni tamo, kao niti u jednoj drugoj europskoj ligi, ne može jamčiti pobjeda u bilo kojoj utakmici, pa je tako bilo i uoči West Hama.

“Sve je puno iznenađenja i garancija nema”, kaže Konjić.

I Mario Stanić je u osvrtu na posljednju utakmicu rekao kako je, barem na papiru, sve bilo jasno.

Snažna balkanska ekipa

Osim Edina Džeke, Manuel Pellegrini ove je sezone mogao računati na još tri igrača s prostora bivše Jugoslavije. Aleksandar Kolarov bio je jedna od ključnih karika obrane „nebesko plavih“. Jedan od najboljih asistenata lige među obrambenim igračima stigao je, u svim natjecanjima, i postići četiri gola. Stevan Jovetić je čekao svoju priliku u sjenci Aguera i Negreda, postigavši (samo) šest golova u sezoni, dok je Matiju Nastasića, nakon 16 utakmica, od terena početkom veljače udaljilla ozljeda.

Iz bogatog iskustva je znao da su “posljednje utakmice i najopasnije, jer se moraju odigrati maksimalno skoncentrirano i hladnih glava”.

“Nikad ne treba slaviti prije nego što sudac odsvira kraj”, zaključuje Stanić.

Sudac je odsvirao kraj, slavlje je počelo, a Manchester City u svoje vitrine stavio još jedan pobjednički pehar. Edinu Džeki to je druga titula s Cityjem i treća u karijeri, nakon senzacionalnog trijumfa prije pet godina s Wolfsburgom u Bundesligi.

No, već za nekoliko dana okupljanje je bh. reprezentacije, a uskoro i put u Brazil, gdje se od Edina Džeke očekuju novi golovi i nove pobjede.

Izvor: Al Jazeera