Josipović: Izbori u Srbiji nisu uzrok sukoba

Ivo Josipović i dalje tvrdi da je Milorad Pupovac monopolist (Pixsell)

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, odgovarajući u srijedu navečer predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, oštro je odbacio svaku mogućnost da je njihova višesedmična polemika motivirana rezultatima proteklih predsjedničkih izbora u Srbiji, te je istakao kako i dalje ostaje pri tvrdnji da je Pupovac monopolist među pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednik Josipović, gostujući u centralnom Dnevniku Nove TV, reagirao je na Pupovčevu tvrdnju od utorka da su u pozadini njihove polemike lični predsjednikovi motivi kao i rezultati srbijanskih predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio Tomislav Nikolić. Ocijenio je “strašnom i pomisao” da bi rezultati izbora u susjednoj zemlji mogli utjecati na njegov odnos prema nekom drugom političaru u Hrvatskoj.

Naime, Pupovac je u utorak, također, gostujući na Novoj TV, ustvrdio kako njegovo sukobljavanje s predsjednikom Josipovićem datira od promjene vlasti u Srbiji. Podsjetio je kako je on (Pupovac) bio dobar s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, te istaknuo kako je, također, poznato “da nije razvijao komunikaciju s predsjednikom Nikolićem”. Pretpostavlja i da predsjednik Josipović promjenu na čelu Srbije želi iskoristiti kao povoljan trenutak da “kada je otišao Tadić, isprati i Pupovca”.

Novac za rad

Gostujući u srijedu u Dnevniku Nove TV, Josipović je ustvrdio kako su razlozi njegove polemike s Pupovcem s jedne strane političke, a s druge strane ekonomske prirode, potaknuti monopolom predsjednika SNV-a u finansiranju srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Posebno mu je, kaže, zasmetala Pupovčeva primjedba da se on, kao predsjednik države, bavi jednim Pupovcem dok se hrvatski građani bore sa sušom, požarima i gospodarskom krizom, te misli da bi ti ljudi, pogođeni sušom i požarom, rado voljeli znati kuda ide novac namijenjen za rad udruženja nacionalnih manjina.

Na novinarsku primjedbu da je dvije i pol godine sarađivao s Pupovcem, a tek sada reagira, uzvratio je kako je ta tema tek sada dozrela, kada je dobio “famozno pismo od Pupovca” u kojemu ga se potpuno nemotivirano pita zašto želi da se prekine financiranje SNV-a.

Iako je prozvao Pupovca za monopol, odnosno učestvovanje u svim fazama odlučivanja o financiranju SNV-a, Josipović smatra da USKOK tu nema posla. “Treba mijenjati sistem. SNV, za razliku od drugih, iz rezerve dobija nemala sredstva”, rekao je predsjednik poručivši da “Pupovac ne može biti jedini, te da priliku treba dati i drugima.”

Razlog sukoba Predsjednik vidi i u tome što je Pupovac prepoznao da su prošla vremena monopola, jer se javila konkurencija u redovima srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj. Istakao je i to kako pritom ne misli na mandat koji je (Pupovac) dobio na izborima i koji je, ističe, neupitan, već “misli na ukupnu poziciju u društvu i srpskoj zajednici”.

Dodao je i to kako bi se rado sastao s Pupovcem, ali i da je njegov zadnji zahtjev za prijemom bio neprimjeren, pa očekuje novi.

Izvor: Agencije