Josipović: Proširenje EU se mora nastaviti

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je, u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, podsjetio da je u januaru obilježena 15. obljetnica završetka misije UNTAES-a, koja je bila jedna od najuspješnijih mirovnih operacija u historiji UN-a, a da je danas Hrvatska jako daleko od zemlje kakva je bila u to vrijeme te da je prije dva i pol mjeseca postala punopravna članica Europske unije, prenosi Hina.

“Hrvatska čvrsto vjeruje da je politika proširenja EU-a jedna od najuspješnijih i najproduktivnijih. Ona se mora nastaviti i u pogledu svih zemalja Zapadnog Balkana, na temelju njihovih osobnih postignuća, kao najbolja opcija za dugoročnu stabilnost u regiji”, rekao je on.

Žaljenje zbog Sirije

Josipović je također istaknuo da je Hrvatska na čelu Komisije za izgradnju mira, u sklopu koje je u četvrtak održan sastanak posvećen jačanju uloge žena u izgradnji mira i koji je vodila ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić.

Govoreći o različitim izazovima s kojima se svijet danas suočava, hrvatski je predsjednik izrazio žaljenje zbog gubitka života u Siriji.

“Pozdravljamo američko-ruski okvirni dogovor o uništenju sirijskog kemijskog oružja postignut 14. rujna. Prioritet sada mora biti njegova žurna i potpuna provedba, sa što hitnijim usvajanjem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Josipović.

Izvor: Agencije