Oglasi

Josipoviću i Tadiću medalja za toleranciju

Nagradu predsjedniku Hrvatske i bivšem predsjedniku Srbije uručilo Evropsko vijeće za toleranciju i pomirenje.
Josipović je rekao da su on i Tadić zaključili da građanima moraju omogućiti saradnju i partnerstvoEPA

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić dobitnici su Evropske medalje za toleranciju.

Nagradu je u Briselu dodijelilo Evropsko vijeće za toleranciju i pomirenje (ECTR), kojim predsjedavaju bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski i predsjednik Evropskog židovskog kongresa Moshe Kantor, a čiji su članovi  politički lideri, naučnici, te dobitnici Nobelove nagrade koji su u svom djelovanju pridonijeli promoviranju tolerancije.

Nagrada Josipoviću i Tadiću dodijeljena je za "promoviranje istine, tolerancije i pomirenja", te za "javno priznanje i izražavanje žaljenja zbog stradanja proizašlih iz djela koja su počinili državljani vaših država", kaže se u obrazloženju nagrade koju je utemeljio Kwasniewski.

Život ispred politike

"Počašćen sam i ponosan zbog nagrade što je gospodin Boris Tadić i ja danas primamo", rekao je Josipović, a prenosi Hina.

"Gospodin Tadić i ja prvi smo se put sastali mjesec dana nakon moje inauguracije, na koju on nije došao. Nitko nije vjerovao u tom trenutku da je takav sastanak moguć. Na političkoj razini naše dvije zemlje su teško i sporo uspostavljale odnos međusobnog poštovanja, povjerenje da ne spominjem."

"Život je, međutim, išao ispred politike: naši građani, umjetnici, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici, putnici išli su u oba smjera, ponekad s veseljem i otvoreno, ponekad s nelagodom i strahom. Ali su išli, brže i češće nego političari", rekao je Josipović.

"Gospodin Tadić i ja smo se sastali u Opatiji, razgovarali satima i shvatili da mislimo isto: naša generacija, kojoj su rat i raspad bivše zemlje obilježili život, ima odgovornost napraviti sve da se takvo nešto više nikada ne dogodi."

Josipović je dodao kako su on i Tadić zaključili da imaju odgovornost da građanima Hrvatske i Srbije omoguće "da teret rata i sukoba zamijenimo mogućnošću suradnje i partnerstva. Da politiku sukoba i prošlosti zamijenimo politikom pomirenja i tolerancije".

Josipović je u svom govoru istakao da će Hrvatska za manje od devet mjeseci postati članicom EU-a, ali je izrazio zabrinutost zbog znakova stagnacije u regiji.

"Postoje zemlje koje imaju funkcionalne deficite. Postoje političari koji negiraju zločine i najgori od svih, genocid u Srebrenici", rekao je Josipović, dodajući da hrvatska politika želi stabilnost regije i njeno snažno uključivanje u evropske integracijske tokove.

Tadić je rekao da je godinama pokušavao učiniti iskorake u pomirenju, kako u samoj Srbiji, tako i u regiji.

"Predsjednik Josipović i ja iskazali smo razumijevanje koje nije tipično za odnose u regiji", rekao je Tadić.

On je dodao da se tokom svoga mandata zauzimao za pomirenje, čime je povećao šanse svojim protivnicima da pobijede na izborima.

Tadić je rekao da su on i hrvatski predsjednik prekunuli tradiciju po kojoj je konflikt dominantan i kako smatra da su upravo iz tog razloga dobili nagradu, prenosi Tanjug.

Pomirenje i razvoj

Tadić smatra da mu nagrada nije dodijeljena samo zbog vrijednosti za koje se on i Josipović zalažu, već i zbog budućnosti cijele regije.

"Bez pomirenja nema razvoja", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, Srbija je danas dalje od datuma za početak pregovora sa EU-om nego prije izbora.

Kako je rekao, izborna kampanja i dug period formiranja Vlade glavni su krivci što je došlo do zakašnjenja kada je riječ o reformama i donošenju mjera za izlazak iz ekonomske krize.

On je za izjave lidera novih vlasti o Vukovaru i Srebrenici rekao da su neodgovorne, a da je bacanje kolektivne krivice na Srbe neshvatljivo.

Tadić je podsjetio da je tokom svog predsjedničkog mandata išao u Srebrenicu, kao i da se izvinio Hrvatskoj za zločine srpske strane u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Prvu Evropsku medalju za toleranciju dobio je kralj Španije Juan Carlos.

Izvor: Agencije