Jovanović: Rusija ‘ruši’ euroatlantski put Srbije

Čedomir Jovanović: 'Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život' (Arhiva)

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je u utorak održavanje posebne sjednice Skupštine Srbije posvećene o sigurnosnoj situaciji u zemlji.

Jovanović smatra da bi na toj sjednici, koja može biti i zatvorena za javnost, poslanici trebali dobiti odgovore na pitanja ko su ljudi koji su u Srbiji uhapšeni zbog organiziranja terorističke akcije u Crnoj Gori, pod kakvom krivičnom prijavom i koja obavještajna služba je bila njihova logistička podrška.

Lider LDP-a je konferenciju za novinare premijera Aleksandar Vučića poslije sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti u ponedjeljak navečer ocijenio kao jednu od najtežih i da svi trebaju biti zabrinuti zbog onoga što je na njoj saopćeno, prenosi Tanjug.

“Niko normalan ne može ignorisati takva pitanja, s obzirom da iz njih proizilaze i neka druga pitanja, da li je sve ono, kao što mi tvrdimo što se desilo u Crnoj Gori, poruka Vučiću, njegovoj Vladi i Srbiji, kojom se nama ne dopušta da vodimo samostalno evropsku politiku i rešavamo probleme”, rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

‘Najbrutalniji rat’

Kazao je da to nisu sigurno zapadne obavještajne službe, jer njima nije cilj udaljavanje od Evropske unije i NATO-a, već da takvo što odgovara samo Rusiji.

“Protiv Srbije se vodi najbrutalniji rat. Nama se ne dozvoljava da živimo normalan život, da uđemo u EU i da se približimo NATO-u, iza svega toga stoji Rusija. To ne smemo da ignorišemo”, rekao je Jovanović.

Lider LDP-a kaže da je scenario u Crnoj Gori bio jasan – da je u izbornom danu trebalo pucati u građane Crne Gore u uniformama crnogorske policije, da se za to optuži vlast kako bi se srušila, “jer nema pravo da postane članica NATO-a i EU-a”.

“Mi mislimo da evroatlantska budućnost Srbije jedini adekvatan odgovor na probleme”, poručio je Jovanović.

Vučić je u ponedjeljak kazao da su u Beogradu uhapšene osobe povezane s događajima u Crnoj Gori te da su zaplijenjeni novac i uniforme.

Hapšenja u Srbiji

Istakao je kako postoje nepobitni dokazi da su određena lica, koja nisu ona uhapšena u Crnoj Gori, a koja su pratila put kretanja premijera Crne Gore Mila Đukanovića, dnevno obavještavala druga lica koja su “trebalo da postupe”.

Naveo je da su kod uhapšenih pronađeni novac (125.000 eura) i uniforme.

“Naši bezbednosni organi su došli do nepobitnih dokaza i materijalnih dokaza da su, između ostalog, i na teritoriji Republike Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore. Čak ni ta lica, koja nemaju veze sa državom Srbijom, a neka od tih lica su privedena u Beogradu i nalaze se pod našom kontrolom, a radila su zajedno sa ljudima, za koje mogu da kažem da u celom predmetu postoji element inostranosti. Postoje nepobitni dokazi da su određena lica, i to nisu radili ovi koji su uhapšeni, pratila put kretanja premijera Crne Gore na dnevnom nivou, u svakoj sekundi i obaveštavali druga lica koja su trebalo da postupe po tome”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije je kazao da su zabilježene značajne aktivnosti stranih obavještajnih službi, kao i da dokumenti s obradama Uprave kriminalističke policije završavaju u stranim rukama.

Najsavremeniji uređaji

“Postoje nepobitni i materijalni dokazi da su pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore. Čak ni ta lica, koja nikakve veze sa Srbijom nemaju, a koja su u tome učestvovala, a neka su privedena u Beogradu, nalaze se pod našom kontrolom. Postoje dokaz da su određena lica koja su pratila putanju kretanja predsednika Vlade Crne Gore na dnevnom nivou u svakoj sekundi i obaveštavala druga lica koja je u skladu sa tim trebalo da postupe”, rekao je i dodao da su o svemu tome upoznati zvaničnici Crne Gore.

Prema Vučićevim riječima, neke od osoba koje su učestvovale u praćenju crnogorskog premijera i dalje su na slobodi.

“Dobra je vest da u svemu nismo naišli na umešanost bilo kog političara iz Srbije, a ni iz Crne Gore”, kazao je premije Srbije i istakao da je Đukanović praćen “najsavremenijm uređajima”.

Izvor: Agencije