Jovanović: Srbija klizi u diktaturu

Jovanović: LDP je spreman za eventualne prijevremene izbore (EPA)

Lider Liberalno-demokratske partije u Srbiji Čedomir Jovanović izjavio je u ponedjeljak da Srpska napredna stranka (SNS) mora osuditi i sankcionirati “otvorene ucjene i prijetnje” predsjednika skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimira Cvijana prema predsjednici Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nati Mesarović.

Jovanović, koji je u ponedjeljak ujutro podnio ostavku na članstvo u tom odboru, jer to skupštinsko tijelo nije željelo raspravljati o zahtjevu LDP-a za razrješenje Cvijana, kaže da su godinama tim odborom predsjedavali predsjednici Parlamenta i da je u tom periodu postojao elementarni red bez obzira na političke razlike među članovima, javio je Tanjug.

“Moja ostavka je jasan znak krize, neodrživosti postojećih odnosa i diktature u koju klizimo. Zemlja bez predsednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva, bez direktora policije, u kojoj je sva vlast koncentrisana van institucija, nije zemlja u kojoj možemo računati na perspektivu”, rekao je Jovanović novinarima u Parlamentu.

Zahtjev za smjenu Mesarović

Prema njegovim riječima, u Skupštini među poslanicima SNS-a sjedi čovjek koji je pijan zgazio dijete i pobjegao sa mjesta udesa, kao i poslanik koji prijeti i kao advokat zastupa najokorjelije kriminalce, a da njihova stranka na to nije reagirala.

U petak je u Skupštinu Srbije stigao prijedlog Visokog savjeta sudstva kojim se predlaže da Parlament po hitnom postupku donese odluku o prestanku funkcije Mesarović, nakon što je Ustavni sud utvrdio da je neustavna odredba zakona po kojoj je ona izabrana na tu funkciju.

Mesarović je javnosti postala poznata kao sutkinja Specijalnog suda, koja je 2007. izrekla prvostepenu presudu grupi optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića i pripadnike osudila na višedecenijske kazne zatvora.

Mesarović je odgovorna za najveći dio reforme pravosuđa u Srbiji proteklih godina, zbog čega je često bila predmet javne kritike.

Ranije ovog mjeseca Cvijan je za Tanjug kazao da je Mesarović “glavni nosilac korupcije u pravosuđu”.

Nakon toga je Kolegijum VKS-a Cvijanove navode ocijenio kao “grubu i društveno opasnu insinuaciju”, a njegovu najavu da će Odbor “pokrenuti pitanje nekih sudskih odluka koje je Mesarović donosila”, kao protivustavno miješanje zakonodavne vlasti u sudsku.

Mesarović je, zatim, u otvorenom pismu pozvala nadležne organe da od Cvijana traže dostavljanje dokumentacije na koju se poziva kao dokaz njenog navodnog nezakonitog i koruptivnog djelovanja i da nakon provedenog postupka o tome odluče i obavijeste javnost.

Jovanović je u ponedjeljak kazao da je Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo dužan poštovati Ustav i zakone, a za utvrđivanje nečije odgovornosti, pa i Nate Mesarović, postoje procedure, i to se ne smije raditi prijetnjama i harangama.

“Ovde se ne radi o Vladimiru Cvijanu, već o odnosu prema državi, koji vam dopušta da uzmete najveći fudbalski klub. To je odnos koji vam dopušta da hapsite kako vam padne na pamet, to je odnos koji vam dopušta da napravite policiju u policiji, tužilaštvo u tužilaštvu, sudove u sudstvu i odnos koji vam daje za pravo da hapsite, a da ne odgovarate za ono što potom uradite”, rekao je Jovanović.

On je upitao kakva je sudbina ostalih koji se suprotstavljaju aktuelnoj politici, ukoliko se tako postupa sa predsjednicom Vrhovnog kasacionog suda, koja je, kako je rekao, u rangu predsjednika republike, Skupštine i Vlade.

“Zašto bi ćutali, o čemu, o korupciji? Ko je sedeo u Upravnom odboru Metals banke, da li ja ili Jorgovanka Tabaković? Ko je bio ključni čovek koji je vodio kreditnu politiku Agrobanke, ja ili savetnik Tomislava Nikolića? Kome su Šarići nosili novac iz Future, meni ili onima koji su bili osnivači i upravljali Pravdom? Na koga misli predsednik Vlade kada kaže da se vodi kampanja protiv njega?”, upitao je Jovanović.

Upitan da li je LDP spremna za eventualne vanredne izbore, Jovanović je odgovorio da je ta stranka spremna i da želi izbore, ali, prije svega, kao preispitivanje društva.

On je naveo i to da će od ovog trenutka LDP potpuno drugačije postupati prema vlastima i da će to djelovanje biti usmjereno na tribine, susrete sa građanima, otvaranje alternativnih novina i lijepljenje plakata.

SNS: ‘Linč Cvijana’

Šef poslanika SNS-a Veroljub Arsić odbacio je sve optužbe LDP-a i Demokratske stranke  protiv Cvijana, navodeći da je u pitanju “unapred predviđen linč Cvijana”.

“Sve te optužbe i način na koji su izrečene nisu ništa drugo već unapred predviđena osuda da je Cvijan kriv za sve za šta se optužuje. Naravno da su sve te optužbe teške i da će državni organi da provere njihovu istinitost, a smatramo da su one iznete jer je Cvijan prvi koji je smeo javno da kaže kako i na koji način su birani nosioci pravosudnih funkcija”, rekao je Arsić.

Arsić je novinarima u Skupštini Srbije rekao i da Cvijan ne vodi nikakav lični rat protiv Mesarović, već da samo pominje inicijativu koju je pokrenuo Ustavni sud Srbije.

On je napomenuo da Cvijan ima pravo na punu podršku SNS-a  sve dok se ne dokaže da je odgovoran za ono za šta se optužuje.

Odgovarajući na optužbe LDP-a o institucionalnoj krizi u Srbiji, Arsić je rekao da takvi navodi vjerovatno imaju za cilj da se prestane sa borbom protiv korupcije i kriminala.

“U vreme kada je Čedomir Jovanović bio predsednik poslaničke grupe DOS, tada nismo ni imali Ustavni sud, čak ni sudije. To je bila prava institucionalna kriza. Svi državni organi danas funkcionišu”, rekao je Arsić.

Izvor: Agencije