JP Morgan prva američka banka s vlastitom kriptovalutom

JP Morgan se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije biti preseljene u blockchain (EPA)

Američka banka JP Morgan Chase prva u Sjedinjenim Američkim Državama uvodi vlastitu kriptovalutu.

Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrijednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom svijeta, u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom, prenosi Tanjug.

U eksperimentu koji trebaju početi za nekoliko mjeseci, mali dio tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove JPM Coin, digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sjedištem u New Yorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja mreža CNBC.

JP Morgan se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blockchain.

To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji – bitcoinu.

‘JPM novčić za jedan dolar

Ali, da bi se ta budućnost desila, JP Morganu je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umjesto da se oslanja na staru tehnologiju, kao što su “žičani transferi” (S.W.I.F.T), navode iz banke.

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svijetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki “JPM novčić” će se mijenjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrijednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.

Klijentima će se kovanice izdavati po deponiranju dolara u banci.

Nakon što upotrijebe ove “žetone” za neko plaćanje ili kupovinu papira od vrijednosti na blockchainu, banka uništava kovanice, a klijentima vraća preostali iznos dolara.

Izvor: Agencije