Juba: Sudan grupira snage duž granice

Dvije zemlje nisu uspostavile demilitariziranu pograničnu zonu i nastavile izvoz nafte iz Južnog Sudana (AFP)

Južni Sudan optužio je Sudan da gomila snage duž zajedničke granice, što pokazuje da nema pomaka u naporima da se stvori tampon-zona između susjeda i obnovi izvoz nafte koji je od vitalnog značaja za obje ekonomije.

Između dviju zemalja u aprilu prošle godine skoro da je izbio rat kada je došlo do sukoba na granici, pošto se Južni Sudan otcijepio 2011. godine, u skladu s mirovnim sporazumom koji je okončao jedan od najdužih građanskih ratova u Africi, naveo je Reuters.

Uz pomoć Afričke unije (AU) postignut je dogovor u septembru o obustavi neprijateljstava, ali dvije zemlje nisu uspostavile demilitariziranu pograničnu zonu i nastavile izvoz nafte iz Južnog Sudana preko sudanskog naftovoda, kao što je dogovoreno u Addis Ababi.

Stvaranje tampon-zone je preduvjet da Sudan dozvoli početak izvoza nafte.

Juba je obustavila proizvodnju skoro 350.000 barela dnevno prije godinu dana, zbog spora s Khartoumom u vezi s taksama za naftovod.

“Posljednja dva mjeseca primijećeno je neobično grupiranje snaga duž naše zajedničke granice s Republikom Sudan”, rekao je ministar odbrane Južnog Sudana Majak D'Agoot novinarima u Jubi i najavio da su južnosudanske snage u stanju maksimalne pripravnosti radi eventualne odbrane od napada sjevernog susjeda.

Južni Sudan je o ovome obavijestio zemlje u regiji, AU i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Izvor: Agencije