Juba: Sudan grupira snage duž granice

Primijećeno je neobično grupiranje snaga duž zajedničke granice sa Sudanom, tvrdi ministar odbrane Južnog Sudana.

Sudan, Južni Sudan, izvoz nafte, Pogranična zona
Dvije zemlje nisu uspostavile demilitariziranu pograničnu zonu i nastavile izvoz nafte iz Južnog Sudana [AFP]

Južni Sudan optužio je Sudan da gomila snage duž zajedničke granice, što pokazuje da nema pomaka u naporima da se stvori tampon-zona između susjeda i obnovi izvoz nafte koji je od vitalnog značaja za obje ekonomije.

Između dviju zemalja u aprilu prošle godine skoro da je izbio rat kada je došlo do sukoba na granici, pošto se Južni Sudan otcijepio 2011. godine, u skladu s mirovnim sporazumom koji je okončao jedan od najdužih građanskih ratova u Africi, naveo je Reuters.

Uz pomoć Afričke unije (AU) postignut je dogovor u septembru o obustavi neprijateljstava, ali dvije zemlje nisu uspostavile demilitariziranu pograničnu zonu i nastavile izvoz nafte iz Južnog Sudana preko sudanskog naftovoda, kao što je dogovoreno u Addis Ababi.

Stvaranje tampon-zone je preduvjet da Sudan dozvoli početak izvoza nafte.

Juba je obustavila proizvodnju skoro 350.000 barela dnevno prije godinu dana, zbog spora s Khartoumom u vezi s taksama za naftovod.

"Posljednja dva mjeseca primijećeno je neobično grupiranje snaga duž naše zajedničke granice s Republikom Sudan", rekao je ministar odbrane Južnog Sudana Majak D'Agoot novinarima u Jubi i najavio da su južnosudanske snage u stanju maksimalne pripravnosti radi eventualne odbrane od napada sjevernog susjeda.

Južni Sudan je o ovome obavijestio zemlje u regiji, AU i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.